Port Vell Marina’s perforated white screens by SCOB Architecture and Landscape | ITSLIQUID

Port Vell Marina’s perforated white screens by SCOB Architecture and Landscape

Architecture | July 21, 2016 |

 Port Vell Marina's perforated white screens by SCOB Architecture and Landscape
Image courtesy of SCOB Architecture and Landscape

Port Vell Marina’s perforated white screens by SCOB Architecture and Landscape

SCOB Architecture and Landscape has built a restaurant and an office block in Barcelona’s Port Vell Marina, and covered both buildings with perforated white screens. With cruise ships placing increasing demand on the existing facilities at the marina, the Spanish studio was tasked with creating a new restaurant and bar, offices and 16,000 square metres of quayside landscaping. SCOB decided to separate the restaurant and bar from the offices by placing the blocks on concrete jetties at either end of the marina, which is set between the industrial port and the old town of Barcelona.

  Port Vell Marina's perforated white screens by SCOB Architecture and Landscape
Image courtesy of SCOB Architecture and Landscape

 

While the buildings are physically separated, they are visually linked by their cladding, which is intended to resonate with the bright white hulls of boats moored in the marina. Large circular perforations allow natural light to pass through the cladding, but protecting the glazed buildings from direct sunlight, strong coastal winds and the saline environment. “Its sheerness, soft and rounded shapes provide warmth and lightness to the buildings” said the architects. The project imitates the way fishermen erect a tent using a large net, in order to protect themselves from sunlight during the summer months.

 

 Port Vell Marina's perforated white screens by SCOB Architecture and Landscape
Image courtesy of SCOB Architecture and Landscape

 

The materials and colours used seek to minimise the visual impact by gently integrating themselves within the environment and with the other architectural elements of the port: the boats. The restaurant and cocktail bar, called the One Ocean Club, are housed in the first of the two buildings. The spaces within are finished with reflective surfaces, hexagonal tiles and trailing planting, while an open-air terrace set beneath the latticed cladding features white metal furniture.

 Port Vell Marina's perforated white screens by SCOB Architecture and LandscapeImage courtesy of SCOB Architecture and Landscape

 

The lattice is designed as a fifth facade that generates various spaces and terraces when being unfolded. The only closed areas of the buildings are the kitchen, the facilities and the storage areas. The other areas are open to the sea and the city. The marina’s administration offices are set within a two-storey structure on a separate jetty, alongside a gym, events space and crew rooms.

 

more. scob.eng

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


WATER MUSEUM BY ABIBOO STUDIO

Architecture | April 29, 2021

The project for the Museum of Water evokes water through its print, strategies, and materials (including water), which are used to depict its grandiosity. The building incorporates local elements to showcase the need for sensitivity toward water and water use. The building is 50,000 Sq. Ft. (5,000 sq.m.), and is organized around eight volumes marked as if by water erosion. Read more


Primitive Migration from/to Taiwan

Architecture | April 26, 2021

Hosted by the National Taiwan Museum of Fine Arts (NTMoFA), an affiliated institution of Taiwan’s Ministry of Culture, Divooe Zein Architects and Double-Grass International Co., are curating the Taiwan Collateral Event for the 17th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia (Biennale Architettura 2021). Read more


Biennale Architettura 2021: The Danish…

Architecture | April 22, 2021

Con-nect-ed-ness: The Danish Pavilion at the 17th International Architecture Exhibition – La Biennale di Venezia focuses on people’s connection with each other and with nature, in a total installation consisting of a giant cyclic system of water collected locally in Venice. Read more


KIRKKONUMMI LIBRARY BY JKMM ARCHITECTS

Design | April 21, 2021

Kirkkonummi library is an adaptive reuse project built using the existing concrete structure of the original 1980s library. The new library is introducing a large variety of commodities for community uses such as rooms for toddler group activities, youth clubs as well as exhibition areas and spaces for events and performances. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!