Preston Scott Cohen Inc. | Taiyuan Museum | ITSLIQUID

Preston Scott Cohen Inc. | Taiyuan Museum

Architecture | April 23, 2013 |

Preston Scott Cohen Inc. | Taiyuan Museum

The Taiyuan Museum of Art works as a cluster of buildings unified by continuous and discontinuous promenades both inside and outside. The building responds to the urban parkscape in which it is set; visitors are encouraged to pass through the building while not entering into the museum itself. An exterior ramp threading through the building connects the heterogeneous hardscapes, lawns and sculpture gardens. The integration of building and landscape registers multiple scales of territory ranging from the enormity of the adjacent Fen River to the intimacy of the museum’s own particular spatial episodes.

Inside, the security of museum space is maintained by a highly controlled interface between gallery and non-gallery programs including an auditorium, bookstore, restaurant, library, education center, and administrative wing. The individual sets of elevators and cores are distributed to guarantee easy access and easy divisibility between zones regulated by different schedules and rules of access. At the garage level, the services are intricately planned in order not to interfere with parking lots for staff and public.

The museum galleries are organized to ensure maximum curatorial flexibility. The galleries can be organized into a single, spiraling sequence for large chronological exhibitions or into autonomous clusters operating independently. For visitors architectural cues offer – the placement of ramps and portals, the expansion and contraction of space – provide a means of wayfinding. The building gives visitors the freedom either to follow a predetermined chronological sequence or to skip from one set of galleries to another, in a nonlinear fashion.

Exterior light weight honeycomb panels with stone veneer produce an evocative and elusive material effect and the perception of an exceptional scale. The panels are reflective as if metallic, seemingly too large to be stone panels, but clearly possessing the properties of both materials. Advanced parametric software allowed panels to conform to standard widths, reducing material waste.

more. www.pscohen.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


OPENING: LONDON CONTEMPORARY International Art…

Events | September 13, 2019

ITSLIQUID Group, in collaboration with YMX Arts and Mercato Metropolitano, is proud to announce LONDON CONTEMPORARY International Art Fair that will be held in London, at THE LINE Contemporary Art Space from September 27 to October 25, 2019, during the same period of Frieze London (03 - 06 October, 2019, curated by Diana Campbell Betancourt and Lydia Yee). Read more


CALL FOR ARTISTS: ALCHEMIC BODY…

Calls | September 11, 2019

ITSLIQUID Group is selecting all interesting photography, painting, installation/sculpture, video art and performance art works to include in the next exhibition: ALCHEMIC BODY | FIRE . AIR . WATER . EARTH 2019, International photography, painting, installation, video-art and performance art festival, that will be held in London, at The Line London from December 20, 2019 to January 31, 2020. Read more


CALL FOR ARTISTS: CONTEMPORARY VENICE…

Calls | September 10, 2019

ITSLIQUID GROUP, in collaboration with Venice Events and Ca' Zanardi, is selecting all interesting photo, painting, video art, installation/sculpture and performance art works to include in the next exhibition: CONTEMPORARY VENICE 2019 – ITSLIQUID International Art Show, international exhibition of photography, painting, video art, installation/sculpture and performance art, that will be held in Venice, at THE ROOM Contemporary Art Space, from December 05, 2019 to January 10, 2020, at Palazzo Ca' Zanardi, from December 06, 2019 to January 10, 2020 and in other prestigious venues and historical buildings. Read more


Cooled Conservatories, Gardens by the…

Architecture | August 28, 2019

In 2006, WilkinsonEyre was part of a British-led team that won the design competition the masterplan for Singapore's Gardens by the Bay. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!