Qatar National Library | ITSLIQUID

Qatar National Library

Architecture | May 3, 2018 |

Qatar National LibraryImage courtesy of OMA

Qatar National Library
Location: Doha, Qatar
Status: Completed 2017

Qatar National Library contains Doha’s National Library, Public Library and University Library, and preserves the Heritage Collection, which consists of valuable texts and manuscripts related to the Arab-Islamic civilization. The public library will house over a million books and space for thousands of readers over an area of 42,000 m2. The library is part of the Education City, a new academic campus which hosts satellite campuses from leading universities and institutions from around the world.

Qatar National LibraryImage courtesy of OMA

Qatar National library is the latest expression of OMA’s long-term interest in the library, which goes back to the competition for the National Library of France in 1989. At that moment, the “electronics revolution” seemed “to eliminate all necessity for concentration and physical embodiment” of knowledge (S,M,L,XL). The whole raison d’être of the library was being questioned: Would we still need libraries? Could libraries survive the digital culture? With Qatar National Library, OMA wanted to express the vitality of the book by creating a design that brings study, research, collaboration and interaction within the collection itself – a collection that consists of over one million volumes, among which are some of the most important and rare manuscripts in the Middle East.

Qatar National LibraryImage courtesy of OMA

The library is conceived as a single room which houses both people and books. The edges of the building are lifted from the ground creating three aisles which accommodate the book collection and, at the same time, enclose a central triangular space. This configuration also allows the visitor to access the building at its center, rather than laboriously entering from the perimeter. The aisles are designed as a topography of shelving, interspersed with spaces for reading, socializing and browsing. The bookshelves are meant to be part of the building both in terms of materiality – they are made of the same white marble as the floors – and of infrastructure – they incorporate artificial lighting, ventilation, and the book return system.

Qatar National LibraryImage courtesy of OMA

A column-free bridge connects the library’s main aisles, allowing for a variety of routes throughout the building. The bridge is also a meeting space: it hosts media and study rooms, reading tables, exhibition displays, a circular conference table, and a large multipurpose auditorium, enclosed by a retractable curtain designed by Amsterdam studio InsideOutside, who were also responsible for the landscaping. The heritage collection is placed at the center of the library in a six-meter-deep excavated-like space, clad in beige travertine. The collection can also operate autonomously, directly accessible from the outside.

Qatar National LibraryImage courtesy of OMA

The corrugated-glass façade filters the otherwise bright natural light, creating a tranquil atmosphere for reading. The diffuse light is directed further into the core of the building by a reflecting aluminium ceiling. Outside, a sunken patio provides light to the staff office space in the basement, and at the same time acts as transition space before entering the world of books.

Qatar National LibraryImage courtesy of OMA

Qatar National Library plays a central role in the Education City, a project initiated by Her Highness Shiekha Mozah and the Qatar Foundation as part of Qatar’s transition to a knowledge-based economy. The master plan, designed by Arata Isozaki in 1995 and inaugurated in 2003, consists of education and research facilities, including branches of internationally acclaimed universities and the headquarters of the Qatar Foundation, also designed by OMA and completed in 2016.

more. www.oma.eu

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 26, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 26, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 18, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 7, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!