Queensland’s Chemical Engineering Facility by Lyons + m3architecture | ITSLIQUID

Queensland’s Chemical Engineering Facility by Lyons + m3architecture

Architecture | December 1, 2016 |

Queensland's Chemical Engineering Facility by Lyons + m3architectureImage courtesy of m3architecture

Queensland’s Chemical Engineering Facility by Lyons + m3architecture

A team composed by Lyons and m3architecture won the competition to design the new Sustainable Futures Building, which includes significant space assigned for the School of Chemical Engineering. The design concept focuses on creating a physical environment and identity that will allow the School to reinforce its distinctive strengths outwardly open and transparent, and inwardly intense and focused. The building is designed at a leadership level for energy and water use.

 

Queensland's Chemical Engineering Facility by Lyons + m3architectureImage courtesy of m3architecture

 

The idea for the exterior of the building is the confluence between Chemical Engineering and the campus itself – a campus with stoic sandstone origins becoming increasingly glass with each new building addition. This evolution is due to advances in technology involving the work of Chemical Engineers, amongst others. This metamorphosis from sand to glass, is used metaphorically to make a building that simultaneously acknowledges its time, place and role as the home for Chemical Engineering. A key trait of the School is its culture – one based on open and collaborative relationships between students, teachers, researchers and the wider industry.

 

Queensland's Chemical Engineering Facility by Lyons + m3architectureImage courtesy of m3architecture

 

Open connecting stairs, shared collaborative spaces and blurred and overlapping boundaries between learning, research and industry, are the hall marks of the project. The building is as much about the campus as the School – it has the potential to join the precinct together as a campus hub at the crossroads between Chemistry and Engineering. The project allows the School to continue to evolve, while opening up opportunities to discover its future direction.

 

more. m3architecture.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Studio Libeskind – “Gare Thiers-Est”

Architecture | January 3, 2020

Studio Libeskind in collaboration with Fevrier Carre Architectes and landscape architect Jean Mus was selected to design the "Gare Thiers-Est" (East Thiers Station), as a result of an international competition sponsored by the City of Nice. The project involves the design of 20,000 square meters of high-end commercial space that will feature two levels of shops, a 120 room hotel and office spaces, a sculptural entry pavilion, a 200 seat auditorium below grade, and a restaurant offering an open roof terrace with views towards the sea on the top floor. Read more


French Dream Towers by XTU

Architecture | December 31, 2019

Located in a new developing area of Hangzhou, the French Dream Towers are designed to display and showcase French expertise. Read more


Bauhaus Chicago: Design in the…

Design | December 30, 2019

In 1933, when the Nazi regime closed down the German Bauhaus, the renowned school’s history of progressive design education seemingly ended, and with it, its innovative synthesis of art, craft, and technology. Yet by the late 1930s, as World War II loomed on the horizon, a number of the school’s notable designers and educators left Europe and found their way to Chicago, taking positions at the New Bauhaus, later the Institute of Design (ID) and the Illinois Institute of Technology (IIT). As leaders at these institutions, László Moholy-Nagy and Ludwig Mies van der Rohe not only introduced the Bauhaus’s avant-garde ideals to the American Midwest but set about translating them the region's urban spaces, materials, and industries. Read more


Solar Carve

Architecture | December 25, 2019

Sculpted by the angles of the sun, Solar Carve (40 Tenth Ave) explores how shaping architecture in response to solar access and other site-specific criteria can expand its potential to have a positive impact on its environment. Located at the edge of Manhattan between the High Line park and the Hudson River, the building takes its unique form from the geometric relationships between the allowable envelope and the sun's path. In addition to producing a faceted, gem-like facade, this integrated response allows the building to benefit the important public green space of the High Line-privileging light, fresh air, and river views to the public park-while also becoming a new iconic silhouette on the New York skyline. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!