Rainforest by GUN Architects | ITSLIQUID

Rainforest by GUN Architects

Design | June 18, 2014 |

RainforestImage courtesy of Sue Barr

Rainforest by GUN Architects

Rainforest is a public pavilion by Chilean-German architecture practice GUN Architects, installed in London’s Bedford Square during the Summer of 2014. An imposing five metre high micro-climate of minimal tree-like structures with a field of pyramidal fabric “stalactites” which gently drip water – the pavilion is an oasis in the centre of London. Visitors can sit beneath a canopy of inverted prisms to enjoy a forest-like environment of raindrops, pools and plants.

RainforestImage courtesy of Jessica Klingelfuss

Rainforest is part of GUN Architects’ exploration into natural dynamics in the diverse Chilean climate – making water a protagonist of the architecture, where the production of temporal atmospheres is based on water circulation and accumulation. The practice engages in architectural and urban projects rooted in the environmental and cultural context of Chile, attempting to develop design forms which are consistent with current urban expansion and its associated geographical conditions.

RainforestImage courtesy of Valerie Bennett

An exhibition in the main AA Gallery accompanies the pavilion and describes the development of Rainforest through earlier research by GUN Architects, the pavilion’s conceptual evolution and technical engineering. The installation is part of the London Festival of Architecture 2014 – an annual event that “celebrates the City’s role as a global hub of architectural experimentation, thinking, learning and practice.” The pavilion will be open from 17 May until 19 July 2014.

morewww.gunarq.com | www.aaschool.ac.uk | www.londonarchitecturediary.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 27, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 23, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 10, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 7, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!