Red Rocks Park and Amphitheatre | ITSLIQUID

Red Rocks Park and Amphitheatre

Architecture | December 29, 2020 |

Red Rocks Park and Amphitheatre
Image courtesy of Jacobs

Red Rocks Park and Amphitheatre
Location: Morrison, Colorado
Status: Completed

Called America’s Best Amphitheatre by Rolling Stone, more than a million concert-goers and outdoor enthusiasts visit Red Rocks Park and Amphitheatre each year. As the only naturally-occurring, acoustically-perfect amphitheatre in the world, the venue is listed as a National Historic Landmark by the National Park Service and Department of the Interior. With its setting on two, three hundred-foot sandstone monoliths and stunning views of panoramic Denver in the distance, the Red Rocks experience is unlike any other – for musicians and fans alike. With multiple hiking and biking trails, it’s also become a favorite outdoor space for active Coloradans.

Red Rocks Park and Amphitheatre
Image courtesy of Jacobs

To preserve its natural beauty and unrivaled musical history, expansions and construction at the park must be sensitive to its unique surroundings – and that’s just what Jacobs kept in mind while providing architectural and engineering design and construction administration services on a new 4,600-square-foot building in the park’s upper north parking lot, also completed by us.

Preserving a national phenomenon
Providing full architectural and engineering design and construction administration services for the City and County of Denver‘s new 4,600-square-foot, $4.6 million trash and storage facility (called The Depot), Jacobs partnered with the City to maximize function of a much-needed support facility, while minimizing impact to the natural beauty of the park.

Red Rocks Park and Amphitheatre
Image courtesy of Jacobs

The first ground-up construction at Red Rocks since the addition of the visitor center, The Depot houses the park’s waste management operations, where the separation of recyclable and compostables occur in support of the venue’s eco-friendly mission. Begun on the heels of the redesign of the upper north parking lot, also completed by Jacobs, our design of the building needed to fit between an existing road – Alameda Parkway – and the newly constructed parking lot. We worked with the City in collaboration with park stakeholders to design The Depot building to fade into the natural beauty of its surroundings as much as possible.

The palette is minimal, consisting of board-formed concrete and COR-TEN weathering steel accents. Additionally, we designed a green roof – using native grasses and vegetation, allowing the building to nestle into the hillside it was built into. The Depot also includes the venue’s first gender neutral public restrooms, which consist of a smooth sandstone block exterior for a different take on the Lyons sandstone used in the amphitheatre.

more. www.jacobs.com

Red Rocks Park and Amphitheatre
Image courtesy of Jacobs

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


American Framing – The United…

Architecture | May 21, 2021

The United States Pavilion at the 17th International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia presents an exhibition exploring the ubiquity and aesthetic power of wood-framed construction in American architecture. Read more


ARCHITECTURE AS MEASURE – THE…

Architecture | May 19, 2021

Curated by Neyran Turan and coordinated by the Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV), the Pavilion of Turkey presents Architecture as Measure at the 17th International Architecture Exhibition - La Biennale di Venezia, titled How Will We Live Together? and taking place from May 22 to November 21, 2021. Read more


To gather: The Architecture of…

Architecture | May 15, 2021

The Singapore Pavilion officially opens at its seventh showcase at the 17th International Architecture Exhibition, La Biennale di Venezia. Commissioned by the Urban Redevelopment Authority (URA) and DesignSingapore Council (Dsg) and curated by the National University of Singapore (NUS), the exhibition returns to the Sale d’Armi at the Arsenale in Venice, Italy, and will run from 22 May to 21 November 2021. Read more


WATER MUSEUM BY ABIBOO STUDIO

Architecture | April 29, 2021

The project for the Museum of Water evokes water through its print, strategies, and materials (including water), which are used to depict its grandiosity. The building incorporates local elements to showcase the need for sensitivity toward water and water use. The building is 50,000 Sq. Ft. (5,000 sq.m.), and is organized around eight volumes marked as if by water erosion. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!