RICHARD GILDER CENTER BY STUDIO GANG | ITSLIQUID

RICHARD GILDER CENTER BY STUDIO GANG

Architecture | August 24, 2020 |

Richard Gilder Center by Studio Gang
Rendering by Neoscape and Studio Gang, 2019

RICHARD GILDER CENTER BY STUDIO GANG
Location: New York, NY
Status: Under Construction

At a time of urgent need for better public understanding of science and greater access to science education, the Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation (the latest addition to New York’s historic American Museum of Natural History) will offer new ways to learn about our world and share in the excitement of scientific discovery.

The design for the Gilder Center by Studio Gang reclaims the physical heart of the museum and completes connections between existing galleries that were originally envisioned in the museum’s campus master plan. Visitor circulation is enhanced to better accommodate the museum’s rising annual attendance, which over the past several decades has grown from approximately 3 to 5 million.

Richard Gilder Center by Studio Gang
Rendering by Studio Gang, 2019

Informed by processes found in nature, the Central Exhibition Hall, which will serve as the Museum’s new Columbus Avenue entrance, will form a continuous, flowing spatial experience along an east-west axis. The design will encourage visitors to move beneath and across connective bridges and along sculpted walls with openings that reveal the Museum’s many programs.

Creating approximately thirty connections among ten different buildings, the Gilder Center will include the five-story Collections Core, housing millions of specimens and artifacts from the Museum’s collection; the Insectarium, the first Museum gallery specifically dedicated to insects in more than 50 years; the Butterfly Vivarium, a year-round exhibit that doubles the space of the existing seasonal butterfly conservatory; and the Invisible Worlds Immersive Theater, showcasing cutting-edge scientific technologies.

The building’s caverns, bridges, and arching walls will be formed using an industrial application of concrete that showcases its liquid properties. This technique, primarily used for infrastructure, creates a continuous interior without material seams or joints that becomes structural as it cures. The interior of this exciting space will demonstrate the structural principles subject to gravity without the traditional waste of formwork.

more. www.studiogang.com

Richard Gilder Center by Studio Gang
Rendering by MIR and Studio Gang, 2019

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CHENGDU SKY VALLEY BY MVRDV

Architecture | November 11, 2020

MVRDV is revealing Chengdu Sky Valley, a competition entry for the Future Science and Technology City that fuses technology with nature, urban with rural, and modernity with tradition. It celebrates the dualities inherent to Chengdu and creates a unique symbiosis between them. Through a computational workflow developed by in-house tech taskforce MVRDV NEXT, Chengdu Sky Valley engages with multiple stakeholders to balance the competing needs of the area on the outskirts of one of China’s emerging cities. Read more


Dujiangyan Zhongshuge Bookstore

Design | October 24, 2020

The famous writer Yu Qiuyu once wrote: "Its water is infiltrating and extending; its civilization is a kind of spiritual life. The city is called Dujiangyan, located at south west of China". Read more


COMCAST TECHNOLOGY CENTER BY FOSTER+PARTNERS

Architecture | October 21, 2020

Located next to the existing Comcast Center, the Comcast Technology Center rises 1,121 feet (341 meters) as the city's tallest building. The Comcast Technology Center is vertically stepped, with loft-like work spaces and state-of-the-art television studios for NBC10 and Telemundo62, with a 12-story Four Seasons Hotel above. Read more


Maniera 22

Design | October 19, 2020

The Brussels gallery MANIERA presents a collection of furniture objects by the renowned Italian architect Francesca Torzo (1975, Padova, lives and works in Genoa). Having previously collaborated with Peter Zumthor, the architect Francesca Torzo opened her own office in Genoa in 2008. In 2018 she was a participant in the 16th Architecture Biennale in Venezia. Her recent project for the extension of the Z33 in Hasselt has been awarded with the International Piranesi award in 2018, as well as with the Italian Architecture Prize in 2020. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!