Rising ryde architecture as a living system by Architensions | ITSLIQUID

Rising ryde architecture as a living system by Architensions

Architecture | October 20, 2016 |

003Image courtesy of Architensions

Rising ryde architecture as a living system by Architensions

Conceived as a hill-shaped building covered in local vegetation embracing the local communities and context, Architensions imagines a building as a complex system of social connections and interactions with nature to generate an ecological system that prioritizes people.The architecture becomes an open spatial system that helps aggregate its micro-cells to the macro scale of the city. It is the user that defines the use of the space with its continuous movement, trajectories, through a circulation system intertwined with the space that serves as a primary usable social condenser with its intricate succession of public plazas and vertical gardens. The transparent and semi-transparent curtain wall multiplies the interstitial spaces, creating a direct communication between inside and outside instead of creating boundaries.

Rising ryde architecture as a living system by ArchitensionsImage courtesy of Architensions

This effect is emphasized by the presence of nature which creates a psychological space through the perception of the season changes and the natural phenomena. The building does not impose a physical massing especially at the ground level but it appears as a protective device and shading system for all social gatherings typical of the urban life. A large public plaza is carefully designed, from the ground floor extending up in the vertical gardens and observatory decks accessible via dedicated elevator from the ground. The Ryde Civic Center is a neighborhood, which through the actions and reactions of the community will transform in an iconic presence, the local vegetation and trees will make it the natural extension of the hill that rises from the residential fine urban fabric along Parkes Street.

Rising ryde architecture as a living system by ArchitensionsImage courtesy of Architensions

“We imagine the building as a complex structure with the same principle of the living systems where the physical boundaries are only one component of the whole system. The rest is made with the process of transformation and creation typical of a community of people, regaining relationships instead of construction density, typical of the outdated tower and podium schemes or of the courtyard centered introverted model”. This approach grants the possibility to build a sustainable community, where architecture is not only the enclosed space but the relationship that establishes with the surroundings fusing architecture and landscape in one entity: small gardens, courtyards, plazas, all activating a new ecology. The residential clusters intertwine with the office spaces in a courtyard garden typology aggregation creating a functional stratification that will create a micro-city with a multi-level density.

more. architensions.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CASA P BY ORMA ARCHITECTS

Architecture | July 28, 2021

Originally the context of this project was relatively straightforward. The mission was the renovation of a small villa built in the 1980’s, but without extension work or development of the existing volumes in order to avoid planning permission. Read more


Norton Museum of Art by…

Architecture | July 26, 2021

The Norton Museum of Art in West Palm Beach was built in 1941 to house the art collection of the industrialist Ralph Hubbard Norton and his wife, Elizabeth. The museum was laid out by the architect Marion Sims Wyeth as an elegant series of Art Deco inspired single storey pavilions around a central courtyard. Read more


LITTLE ISLAND

Architecture | July 20, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 16, 2021

Sweco's head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco's architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company's philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!