Robert L. Bogomolny Library by Behnisch Architekten | ITSLIQUID

ROBERT L. BOGOMOLNY LIBRARY BY BEHNISCH ARCHITEKTEN

Architecture | April 9, 2019 |

Robert L. Bogomolny LibraryImage courtesy by Behnisch Architekten

ROBERT L. BOGOMOLNY LIBRARY BY BEHNISCH ARCHITEKTEN
Location: Baltimore, MD, USA
Status: Completed

The transformation of the University of Baltimore’s Robert L. Bogomolny Library respects the memory and history of the original library design while simultaneously modernizing it to meet contemporary research, scholarship, archival and environmental demands. The building, situated at the prominent intersection of Maryland Avenue and Oliver Street, has immediate visual connections to Penn Station and other important landmarks on the UB Campus.

Robert L. Bogomolny LibraryImage courtesy by Behnisch Architekten

The original massing concept of the Library is substantially maintained – that of the “floating box” housing all of the library’s treasures. To the west of the building, the space formerly occupied by an auditorium is now a new academic and public space with the addition of a Glass Hall. The geometry of this addition differentiates the new construction from the existing building while retaining the elemental simplicity of the original floating box.

Robert L. Bogomolny LibraryImage courtesy by Behnisch Architekten

The Glass Hall addition created on the west façade of the original building commands a significant presence along Oliver Street and signals a new intervention in the life of the building. It creates a new entrance on Oliver Street, an important pedestrian link between the newly completed University Bookstore and the John and Frances Angelos Law Center. The Glass hall and the urban plaza that form around its base populates the new pedestrian way with vibrant public amenities that signal the University’s commitment to developing a strong and welcoming urban presence.

Robert L. Bogomolny LibraryImage courtesy by Behnisch Architekten

Inside, the Glass hall promotes interior circulation, brings daylight and views into the original floor plate, and creates new informal study and meeting perches within its enclosure. Such spaces reappear on the library floors as well, acknowledging a new era of library use that privileges learning and interaction. With extensive interior glazing and flexible layouts, the life of the library as a key node in the University of Baltimore network can be ensured. This strategy minimizes the impact of the renovation on the building structure, which is nearly all maintained for the accommodation of the library program, and minimizes the risk of  costly modifications to the existing two-way waffle slab.

Robert L. Bogomolny LibraryImage courtesy by Behnisch Architekten

The organization of program spaces on the existing library floor plates places stacked spaces towards the interior zone of the floor, between the cores, to mitigate any impact of sunlight on the printed material. This also preserves perimeter floor space for more regularly occupied functions that are able to take advantage of the daylighting as well as the natural ventilation afforded by the new upgraded façade. Offices, study rooms, and informal work areas that occupy the eastern portion of the building benefit from access to Maryland Street and views toward Penn Station. These spaces along the western façade have direct connection to the new Glass Hall with its ample daylight and open circulation, as well as views west along Oliver Street towards the Fitzgerald Building and MICA. As far as possible, interior partitions are glazed to maximize visual transparency and transmission of daylight.

more. www.behnisch.com

Robert L. Bogomolny LibraryImage courtesy by Behnisch Architekten

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Cariuma

Fashion | March 9, 2020

I am excited to introduce you to Cariuma - are markable sneaker company founded by two former industry execs who put people at the center of their mission. The founders saw a gap in the market for comfortable, good-looking, good-for-the-earth footwear that will never go out of style, creating true sustainability through natural premium materials and longevity of the product life cycle. Read more


Nordgreen

Design | March 4, 2020

Nordgreen is a Scandinavian Design Watch Company based in Copenhagen. Together with award-winning, Bang & Olufsen Designer Jakob Wagner, we have created a minimalist collection of classic and sustainable timepieces. Every purchase counts towards supporting one of three charity projects: Clean drinking water, education for children, or protection of rainforests. Read more


CINK

Design | March 3, 2020

A sunny autumn day in the south of so with this in mind we started to design Sweden on the open plains of Österlen, on a dinnerware set for our smallest with inspiration from the shapes and humans, with the idea that we could colors of the landscape, Cink was hopefully grow to develop more created! products in the future. Read more


Bio-Logics: Designing with Nature

Fashion | March 3, 2020

he award-winning design agency Faber Futures, founded by designer Natsai Audrey Chieza, presents a new display exploring how design can learn from nature to develop new materials and systems. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!