The New Shenzhen Natural History Museum | ITSLIQUID

The New Shenzhen Natural History Museum

Architecture | March 5, 2021 |

The New Shenzhen Natural History Museum By B+h, 3xn, And Zhubo Design 1

The New Shenzhen Natural History Museum
Location: Yanzi Lake, Pingshan Dist., Shenzhen
Status: Competition

B+H, 3XN and Zhubo Design were recently awarded first place in an international design competition for the new Shenzhen Natural History Museum, set to be one Shenzhen’s “Ten Cultural Facilities of the New Era” and the first large-scale comprehensive natural museum in Southern China once complete. Located adjacent to the picturesque Yanzi Lake in the Pingshan District of Shenzhen, the new 42,000m2 facility will be a world-class natural science museum dedicated to interpreting the laws of natural evolution, showing the geographies of Shenzhen and its ecology in a global perspective, and actively advocating science.

The New Shenzhen Natural History Museum By B+h, 3xn, And Zhubo Design 4
Image courtesy by the Engineering Design Management Center of Shenzhen Municipal Construction and Public Works Administration

B+H, 3XN and Zhubo Design‘s winning design scheme, entitled “Delta”, rises seamlessly from the river delta, inviting visitors and residents to journey along its accessible green rooftop. A public park extends throughout the roof and highlights the Natural History Museum’s organic geometries. Like a river stream finding its shape in balance with the earth, every turn frames a new spectacular view over the surrounding park, hills, and lake from dedicated viewing terraces along the roof park. The design extends the public park network and aims to maximize access to the lush green areas throughout with a range of activities dedicated to keeping the site open and active throughout the day – from early morning jogs to late evening strolls.

The New Shenzhen Natural History Museum By B+h, 3xn, And Zhubo Design 3
Image courtesy by the Engineering Design Management Center of Shenzhen Municipal Construction and Public Works Administration

This gives the opportunity for residents and visitors alike to enjoy and connect with nature. Like water streaming down a river, the undulating form leads guests to a “cave” inspired passage that is connected to the to the museum lobby and activated by multiple cafes and public areas, serving as the pulsating heart of the building.

more. www.bharchitects.com

The New Shenzhen Natural History Museum By B+h, 3xn, And Zhubo Design 5
Image courtesy by the Engineering Design Management Center of Shenzhen Municipal Construction and Public Works Administration
The New Shenzhen Natural History Museum By B+h, 3xn, And Zhubo Design 2
Image courtesy by the Engineering Design Management Center of Shenzhen Municipal Construction and Public Works Administration

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


The Belgrade Philharmonic Concert Hall

Architecture | May 5, 2022

Following a year-long international competition led by the UNDP, London architecture studio AL_A has been selected to design the new Belgrade Philharmonic Concert Hall. Read more


SUMSEI TERRARIUM

Architecture | May 5, 2022

“SUMSEI TERRARIUM”, a journey to find myself. We focused on a special story of our brand in order to spread the strengths of Sumsei in the room. Sumsei has products that mostly encounter bare bodies or bare feet, such as ‘body dryer’ which is the leading product that is used to easily dry the body after shower. Read more


APPLE AL MARYAH ISLAND

Architecture | May 4, 2022

Located in Abu Dhabi’s prestigious financial district, Apple Al Maryah Island occupies the pride of place on the island’s waterfront – a large, shaded plaza beneath the Abu Dhabi Securities Exchange building and adjacent to The Galleria Al Maryah Island Mall Read more


THE WHALE BY DORTE MANDRUP

Architecture | April 27, 2022

Dorte Mandrup once again proves her ability to create architecture in extraordinary, irreplaceable landscapes. The Danish architecture studio has won the international competition to design the new attraction, The Whale, 300 km north of the Arctic Circle in northern Norway. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!