SHUCK SHUCK BY BATAY-CSORBA ARCHITECTS | ITSLIQUID

SHUCK SHUCK BY BATAY-CSORBA ARCHITECTS

Design | April 14, 2021 |

Batayscsorba Vancouver 002
Photo by SilentSama Architectural Photography. Image courtesy of Batay-Csorba Architects

Shuck Shuck by Batay-Csorba Architects
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Status: Completed


Shuck Shuck is an interior fit-out for a new food concept in Vancouver’s Chinatown, on East Pender Street. This new concept uses oysters as a vessel, combining them with the novel, worldly ingredients, sustainable practices, and a highly social environment. Labeled as a non-traditional restaurant, the urban grazing stop strives to be the place to connect people and shellfish in transition times – after work, before dinner, and post-dinner. ShuckShuck is focused on being a draw for the oyster-lover and convert those that are oyster-adverse.

Batayscsorba Vancouver 003
Photo by SilentSama Architectural Photography. Image courtesy of Batay-Csorba Architects

The pared-back simplicity of the interior consists of stripped-back concrete floors, exposed concrete columns, concrete ceiling, mechanical ducts, and conduits. Painted acoustic wall panels combine a uniquely rough-textured appearance with unusual durability and acoustic performance. The simplistic interior yields attention to a single architectural intervention. A 56’-0’’ long serpentine table floats its way through the space.

Batayscsorba Vancouver 004
Photo by SilentSama Architectural Photography. Image courtesy of Batay-Csorba Architects

The fiber-reinforced precast concrete table mediates between the interactive qualities of a loose and casual ‘’bar top’’ and the intimacy and the enveloping relationship of a ‘’booth’’ that wraps around you. As a standing-only restaurant, the circulation and interaction between patrons were curated to redefine placemaking of this highly social yet intimately personal environment that allows people to connect in various ways. Depending on where a patron is standing at the table their personal sense of space and level of interaction with others varies.

Batayscsorba Vancouver 005 1
Photo by SilentSama Architectural Photography. Image courtesy of Batay-Csorba Architects

The texture and finish of the table were prescribed akin to an oyster. The exterior shell, often rough, grey, and drab acts to protect the delicate pearl inside. While the underside of the concrete table is executed with a rough, pocketed finish like the oyster’s shell, the exterior has a soft, smooth, polished finish. The imperfection of the color purposely celebrating the handmade process of the material.

This rough and loutish aesthetic is further contrasted with slender exposed bulbs delicately floating in a random pattern overhead, transcending the otherwise raw and unrefined palette into a peculiarly warm and enveloping atmosphere.

more. www.batay-csorba.com

batays-csorba vancouver
Photo by SilentSama Architectural Photography. Image courtesy of Batay-Csorba Architects

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    WEAREANNU

    Fashion | November 22, 2022

    Weareannu is a collection of international designers, thinkers and makers who came together to make beautiful glasses consciously, with innovative manufacturing practices and a considerate approach to design. Read more


    EGEO SOUVLAKERIA BY MASQUESPACIO

    Design | July 15, 2022

    Masquespacio uses tradition & technology for Greek fast good restaurant Egeo. Masquespacio presents Egeo, the first Greek restaurant that the studio led by Ana Milena Hernández and Christophe Penasse designed in Valencia. Read more


    INTERVIEW: ELIZA TATULESCU

    Interviews | May 21, 2022

    I am Eliza Tatulescu. I currently live and breathe in Belgium. I have studied in an art high school and then interior architecture in the most prestigious university in Romania. I have always had a connection with art and I have recently opened my own small art gallery. I decided to follow my dreams in spite of everything and everybody. Read more


    1.000 TREES

    Architecture | March 21, 2022

    Heatherwick Studio has unveiled its latest project, 1,000 Trees, in Shanghai, China. The site is a new mixed-use development designed to emerge as two forest-capped mountains from the waterfront in Shanghai. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!