South Sea Pearl Eco-Island by UNStudio | ITSLIQUID

South Sea Pearl Eco-Island by UNStudio

Architecture | March 17, 2017 |

South Sea Ppearl Eco-Island by UNStudioImage courtesy of UNStudio

South Sea Pearl Eco-Island by UNStudio
Haikou, Hainan, China, 2016

 

Located in China’s South Sea, Eco Island is a vibrant City of Leisure and a key node on the maritime Silk Road. In UNStudio’s masterplan proposal, it is a unique place for people, where hyper personalised activities, leisure and learning come together in a natural setting. These activities are augmented by the latest technologies and result in a fully immersive experience for the visitor. 

 

South Sea Ppearl Eco-Island by UNStudioImage courtesy of UNStudio

 

The Island is a modular platform in all layers of its built and virtual environments. Smart green, biomimetic technology and bio- productivity transform the island into a living laboratory for sustainable and healthy living. The gateway to Eco Island is the South Sea Pearl Cruise Terminal. With its enveloping geometry and intertwining central hall, the terminal shares the urban DNA of the island and creates the first and last impression of the island for visitors. Eco Island follows a polycentric urban model with eight neighbourhood. All are mixed-use communities, each with a unique character and specialised services. The South Sea Pearl offers bespoke destinations that provide a variety of enriching experiences. From high end dining with locally grown produce, to walking through the island’s bio-mimetics labs, communal and fitness activities and retreats for individuals.

 

South Sea Ppearl Eco-Island by UNStudioImage courtesy of UNStudio

 

Movement around the island is a choreographed flow consisting of numerous walkways and the implementation of a smart mobility network consisting of driverless cars and a sky tram. At the heart of the island is the Tree of Life Observation Tower, located in the Pearl Peak neighbourhood. The tower – housing vertical gardens, energy trackers and offering panoramic views above the treetops – introduces the visitor to the wonders of the island. Thorough a strategy of Prevention, Preparedness, Response and Recovery (PPRR) the plan establishes a robust Resilience planning that is a matter of basic security for the island’s inhabitants and operations.

 

more. unstudio.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


THE CODRICO TERRAIN BY POWERHOUSE…

Architecture | March 15, 2021

Powerhouse Company, in collaboration with RED Company, has drawn up a masterplan for the Rotterdam Rijnhaven that will transform the site of the Codrico Factory in the Rotterdam Rijnhaven. With its industrial history, the Codrico Factory and its remarkable ‘green cube,’ is a much-loved part of the Rijnhaven. Read more


The New Shenzhen Natural History…

Architecture | March 5, 2021

B+H, 3XN and Zhubo Design were recently awarded first place in an international design competition for the new Shenzhen Natural History Museum, set to be one Shenzhen's "Ten Cultural Facilities of the New Era" and the first large-scale comprehensive natural museum in Southern China once complete. Located adjacent to the picturesque Yanzi Lake in the Pingshan District of Shenzhen, the new 42,000m2 facility will be a world-class natural science museum dedicated to interpreting the laws of natural evolution, showing the geographies of Shenzhen and its ecology in a global perspective, and actively advocating science. Read more


Dragon Mountain Pavillion by Aurelien…

Architecture | March 3, 2021

Aurelien Chen is a French architect, building engineer, and architectural photographer with 20 years of international experience on small and large scale projects. He joined Cui Kai Studio in Beijing (CADG) for ten years, where he specialized in cultural and renovation projects. Read more


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 17, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!