Stavros Niarchos Cultural Centre by Renzo Piano | ITSLIQUID

Stavros Niarchos Cultural Centre by Renzo Piano

Architecture | June 29, 2016 |

Stavros Niarchos Cultural Centre by Renzo PianoImage courtesy of Renzo Piano Building Workshop

Stavros Niarchos Cultural Centre by Renzo Piano

Italian architect Renzo Piano has finished a major new park, library and theatre complex in Athens, following one of the largest donations for a cultural building project in history. Located in the Kallithea district in the south of the Greek capital, the huge Stavros Niarchos Cultural Centre creates new homes for the National Library of Greece and the Greek National Opera, tucked beneath a new 170,000-square-metre sloping park and beside a 400-metre-long rectangular lake.

 

Stavros Niarchos Cultural Centre by Renzo PianoImage courtesy of Renzo Piano Building Workshop

 

The brief was to transform a former parking lot left over from the 2004 Olympic Games, the abandoned stadia of which still dot the bay beyond the complex. The firm’s first move was to a create a huge artificial hill that rises towards the south end of the site, creating a view of the sea that once lapped the bay of Kallithea but which has long since been pushed out of sight by development and a major highway. The new sloping park, planted with indigenous Greek plants to designs by New York landscape designer Deborah Nevins, forms the roof of the opera house and library.

 

Stavros Niarchos Cultural Centre by Renzo PianoImage courtesy of Renzo Piano Building Workshop

 

The top of the artificial hill, which rises to 32 metres, is capped by a paper-thin roof held aloft by slender columns. The 100×100 roof, dubbed the “flying carpet” by Piano, is topped by a hectare of photovoltaic panels that generate 2.5 megawatts to power the building. Beneath its shade-giving expanse is yet more sloping public space plus a large glass-walled reading room called the Lighthouse. At ground level, the opera and the library are organised around a public plaza known as the agora – a reference to the central gathering spaces in Ancient Greek cities.

 

more. rpbw.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


GIO PONTI. Loving architecture

Design | July 9, 2020

Architect, designer, art director, writer, poet and critic, Gio Ponti was an allround artist who traversed much of the 20th century, profoundly influencing the taste of his time, responding to its most significant demands and anticipating many of the themes of contemporary architecture. 40 years on from his passing, MAXXI, the National Museum of XXI Century Arts, is devoting a major retrospective to this exceptional figure. The exhibition examines and presents his multi-faceted career, starting with an account of his architecture, a unique and original synthesis of tradition and modernity, history and progress, elite culture and quotidian existence. Read more


Digital China International Innovation Center…

Architecture | July 9, 2020

Companies that work in the field of digital innovation - Apple, Google, Microsoft and many others - all have chosen to seclude themselves from the world in their fenced and inaccessible company campuses out of town. Read more


Featured Architect: MAD Architects

Architecture | June 13, 2020

Founded by Chinese architect Ma Yansong in 2004, MAD Architects is a global architecture firm committed to developing futuristic, organic, technologically advanced designs that embody a contemporary interpretation of the Eastern affinity for nature. With its core design philosophy of Shanshui City - a vision for the city of the future based in the spiritual and emotional needs of residents - MAD endeavors to create a balance between humanity, the city, and the environment. Read more


ICÔNE BY FOSTER+PARTNERS

Architecture | June 12, 2020

ICÔNE, a new office complex in Belval Luxembourg designed by Foster + Partners has broken ground. The 18,800 square-metre office building, filled with light and greenery, encourages a spirit of co-creation and collaboration. Its flexible layout addresses the need for safe working environments and the changes to the workplace that will emerge in the future. It also references the rich industrial heritage of Belval, revitalising the area by making a positive contribution to the site and its surroundings. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!