SUZHOU – Centre culturel by Christian de Portzamparc | ITSLIQUID

SUZHOU – Centre culturel by Christian de Portzamparc

Architecture | October 9, 2015 |

CONTENU01-201308-SUZHOU_VueLac_cACDP-1080x561Image courtesy of Christian de Portzamparc

SUZHOU – Centre culturel by Christian de Portzamparc

The Suzhou Cultural Cent is one of a series of prestigious projects commissioned by the city as part of the Wujiang Lakefront Masterpla. As the flagship project of this brand-new locality, the city is developing a remarkable site of over 100,000 sq.m. It lies at the convergence of one of China’s most beautiful lakes and the major urban perspective of the new city. The Cultural Centre includes a 1,600-seat Opera House, a modular 600-seat hall, a Museum (24,000 sq.m), an Exhibition Centre (18,000 sq.m), a Conference Centre (14,000 sq.m), cafés, restaurants and cinemas, as well as a 14,000 sq.m shopping centre for a total area of 202,000 sq.m distributed in South and North of the urban axis.

CONTENU03-201308-SUZHOU_VueAerienne2_cACDP-1080x675Image courtesy of Christian de Portzamparc

The initial idea of Christian de Portzamparc was to bring together the two facilities (Opera House and Museum and Conference Centre complex) in a broad North to South sweep across the site. The concept of duality in the form of complementarity is a reference to the Chinese philosophical principle of Yin and Yang, apparent here in a movement which builds on ideas explored in projects previously designed for Nara (the International Conference Center – Japan), Luanda (Uganda National Cultural Centre) and Nankin (Jiangsu Grand Theater – China).

CONTENU04-201308-SUZHOU_EXT_AXE_cACDP-1080x392Image courtesy of Christian de Portzamparc

The building blends perfectly with the scenery, joining water and sky in a play of iridescent reflections created by the double metallic strips that join the Opera House and Museum facilities. From the urban axis, we sense the play of the metallic strip flows in curves and counter-curves. Its lines rise, shelter and frame the sky. The foyer of the Opera House and the Museum entrance form an immense window on the lake which a belvedere highlights and on which we can climb to discover the new landscape.

more. www.portzamparc.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


WATER MUSEUM BY ABIBOO STUDIO

Architecture | May 5, 2021

The project for the Museum of Water evokes water through its print, strategies, and materials (including water), which are used to depict its grandiosity. The building incorporates local elements to showcase the need for sensitivity toward water and water use. The building is 50,000 Sq. Ft. (5,000 sq.m.), and is organized around eight volumes marked as if by water erosion. Read more


BEHUMAN

Fashion | May 4, 2021

Small yet big in the history of their making, the new Wafaa handbags by BEHUMAN were born from the idea that the emotional content of an object is what makes it charming. Handcrafted using the highest quality leather, Wafaas are a tangible expression of the concept of conscious luxury. Read more


Primitive Migration from/to Taiwan

Architecture | May 1, 2021

Hosted by the National Taiwan Museum of Fine Arts (NTMoFA), an affiliated institution of Taiwan’s Ministry of Culture, Divooe Zein Architects and Double-Grass International Co., are curating the Taiwan Collateral Event for the 17th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia (Biennale Architettura 2021). Read more


Biennale Architettura 2021: The Danish…

Architecture | April 22, 2021

Con-nect-ed-ness: The Danish Pavilion at the 17th International Architecture Exhibition – La Biennale di Venezia focuses on people’s connection with each other and with nature, in a total installation consisting of a giant cyclic system of water collected locally in Venice. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!