Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco | ITSLIQUID

Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco

Architecture | July 8, 2021 |

Sweco's Headquarters Stockholm by Sweco
Image courtesy by Sweco

Sweco’s Headquarters Stockholm by Sweco
Location: Stockholm, Sweden
Status: Completed

Sweco’s head office in Stockholm is no typical workplace. Here, Sweco’s architects, engineers and environmental experts work together to plan and design the societies and cities of the future. Together with the property owner, we have reshaped the Sweco Building in line with the company’s philosophy and commitment to sustainability, energy conservation, creative encounters and continuous change. The building supports our way of working and enables us to show that we practice what we preach.

Sweco's Headquarters Stockholm by Sweco
Image courtesy by Sweco

A generous and open stairway leads visitors from the main entrance into the “living room”, the heart of the building. This functions as a natural meeting place and a creative environment that promotes conversation. The full-height ceiling and glass railings open up and visually interlink the living room and office floors, both horizontally and vertically.

Sweco's Headquarters Stockholm by Sweco
Image courtesy by Sweco

The passages, elevators and stairways have been designed to promote spontaneous interaction. At the back of the living room there are a lunch room and a café, which also creates a natural flow of employees moving through the room. Each of the glass-walled meeting areas on each side of the living room has been named after a classic chair design. The durable and lasting nature of the furniture signals sustainability.

Sweco's Headquarters Stockholm by Sweco
Image courtesy by Sweco

On all office floors, the meeting areas and workstations are separated not only by glass walls but also through the colours on the floor. The office sections containing workstations have dark grey textile flooring, while the zones for coffee breaks and meetings have contrasting bright colours. The upper floors contain bright and spacious open plan office areas with flexible structures. This allows the consultants to get an idea of what others are working with, share their knowledge and see the big picture.

Headquertersstockholm Sweco 006
Image courtesy by Sweco

The Sweco Building is not just a building – it is also a large-scale environmental project where Sweco shows how energy-efficient an existing building can become after retrofitting. Solar panels on the roof collect energy from sun and 280-metre deep boreholes in the ground are used for seasonal storage of heating and cooling. When renovating the Sweco Building, the environmental work was carried out with a holistic approach to energy and resource consumption, the indoor environment and the flexibility required to meet future needs, and the targets were ambitious. One special challenge was that the building’s exterior is a registered cultural heritage site, which meant that any changes could not affect its external appearance. The building is now environmentally certified according to the Sweden Green Building Council’s Gold level and after rebuilding, energy consumption in the property has been reduced by a full 70 percent.

more. www.sweco.se

Sweco's Headquarters Stockholm by Sweco
Image courtesy by Sweco

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Chengdu’s Museum of Natural History

Architecture | May 26, 2022

A celebration of Chengdu's modern ethos and historical legacy, the Museum of Natural History will transform the city's skyline and symbolize its innovative spirit. Read more


GRAND WORLD PHU QUOC WELCOME…

Architecture | May 25, 2022

Vinpearl Project is the welcome center of the Grand World Phu Quoc master-plan, which is the center of the massive Phu Quoc United Center. Read more


The Belgrade Philharmonic Concert Hall

Architecture | May 5, 2022

Following a year-long international competition led by the UNDP, London architecture studio AL_A has been selected to design the new Belgrade Philharmonic Concert Hall. Read more


SUMSEI TERRARIUM

Architecture | May 5, 2022

“SUMSEI TERRARIUM”, a journey to find myself. We focused on a special story of our brand in order to spread the strengths of Sumsei in the room. Sumsei has products that mostly encounter bare bodies or bare feet, such as ‘body dryer’ which is the leading product that is used to easily dry the body after shower. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!