TANZHAUS ZÜRICH BY BAROZZI VEIGA

TANZHAUS ZÜRICH BY BAROZZI VEIGA

Architecture | March 14, 2020 |

Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga

Tanzhaus Zürich by Barozzi Veiga
Zurich, Switzerland
Status: Completed

In 2012, the previous-existing municipal building at Wasserwerkstrasse 127a in Zürich– Wipkingen, accommodating the Tanzhaus and the Swiss Textile School, was destroyed by a fire. In 2014 Barozzi Veiga won the international competition carried out by the Amt für Hochbauten Zürich, for the construction of a new Tanzhaus and the transformation of the entire bank of the river Limmat.

Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga

The project aimed to reactivate the promenade along the river, transforming and redefining the previous residential conditions of the location. In this way, the building is defined as a simple and tiered volume of space, integrated into the slope and barely noticeable from the outside. An element that enables a new public space to be generated on its roof and that connects the existing itineraries at different levels that intertwine along its bank.

The transformation had sensitively addressed the listed building ensemble. By precisely incorporating the replacement new building into its environment, the project skilfully combines old and new. The building resolves the relationship with its surroundings through the definition of its main elevation. This consists in a sort of infrastructure, a continuous façade that can be read as a reinterpretation of existing surrounding elements, which are evidences of the industrial past of this area (i.e. the overpassing passages, the continuous modular metal structures of the bridge, the baths’ longitudinal piers.)

Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga

The choice of the trapezoidal form is the result of a transformation of the traditional orthogonal system of pillars, beams and rectangular openings. Indeed, the repetition of this particular shape and the use of a performing insulating concrete allowed for a continuous structural façade, which, at the same time, protects and characterizes the building. The uniform façade defines and evenly opens up to the entire public space along the river, connecting the outdoor space to the foyer, extending and enriching the new public space. The geometry of the trapezoidal openings simultaneously allow both for this extremely permeable façade and to control and shape the entry of the natural light inside the building. The resulting shadows given by the facade drawing and the vegetation become one of the main features of the foyer.

The programme is organized across two levels, separating private uses on the upper level from public uses on the lower one. This division allows for different accesses and activates the circulation around the building, reinforcing its public nature at that level in direct contact with the river Limmat. Here, the main foyer runs over the entire length of the façade and gives access to the production rooms and the main multifunctional hall. This space, which spans two storeys, is provided with daylight on the side. The upper level accommodates the Tanzhaus offices and backstage spaces. The project by Barozzi Veiga consists in a new cultural building for the city of Zürich, which reflects the importance of the Tanzhaus as one of the most significant centres for contemporary dance in Switzerland.

more. www.barozziveiga.com

Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga
Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga
Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga
Tanzhaus Barozzi Veiga
Image courtesy of Barozzi Veiga

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Featured Architect: MAD Architects

Architecture | June 13, 2020

Founded by Chinese architect Ma Yansong in 2004, MAD Architects is a global architecture firm committed to developing futuristic, organic, technologically advanced designs that embody a contemporary interpretation of the Eastern affinity for nature. With its core design philosophy of Shanshui City - a vision for the city of the future based in the spiritual and emotional needs of residents - MAD endeavors to create a balance between humanity, the city, and the environment. Read more


ICÔNE BY FOSTER+PARTNERS

Architecture | June 12, 2020

ICÔNE, a new office complex in Belval Luxembourg designed by Foster + Partners has broken ground. The 18,800 square-metre office building, filled with light and greenery, encourages a spirit of co-creation and collaboration. Its flexible layout addresses the need for safe working environments and the changes to the workplace that will emerge in the future. It also references the rich industrial heritage of Belval, revitalising the area by making a positive contribution to the site and its surroundings. Read more


STODISTANTE BY CARET STUDIO

Architecture | May 24, 2020

StoDistante is a reflection on the new forms of social distancing imposed during the spread of the Covid-19 emergency. The project developed by Caret Studio is intended as a temporary solution for a conscious use of Vicchio’s Piazza Giotto under Italy’s current safety measures. Stodistante is conceived as a platform for citizens to reclaim and reactivate open spaces through the hosting of a series of initiatives as rules are relaxed in the coming weeks. Read more


SOUTHBANK BY BEULAH – UNSTUDIO…

Architecture | May 18, 2020

The design proposal by UNStudio with Cox Architecture for Southbank by Beulah aims to establish a new destination for the Southbank area and Melbourne. The project is integrally organised by one Big Detail: a Green Spine of vertically networked platforms, terraces and verandas. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!