Taoyuan Museum of Art by MVRDV | ITSLIQUID

Taoyuan Museum of Art by MVRDV

Architecture | September 19, 2020 |

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

Taoyuan Museum of Art by MVRDV
Location: Taiwan
Status: Competition

Taoyuan Museum of Art is a new 29,000 m² cultural institution and public space located next to the main airport in Taoyuan city. The museum designed in collaboration with JJP Architects & Planners and TOPOTEK 1 draws inspiration from the city’s peach flower symbol and will include a remarkable ‘Avatar’ public space that is attractive and lively for all to enjoy. 

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

Taoyuan has grown enormously in recent years due to its proximity to the national airport, the capital and ocean. All of these factors contribute to making the city an attractive place for investments. But how to use that to create a stronger identity and make it even more attractive and sustainable growth? What character can be given to allow for more attraction? How can a new cultural institution enforce these objectives?

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

The Green Rooms
Within the new extensions, a series of public spaces can be found. They can be used to concentrate the main new program around them that make better use of the parks and then enliven them. This can lead to a series of urban green ‘rooms’. The city messages itself as a city for green, water and cherry blossom trees. Why not using that even stronger?

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

The River Room
The existing river can have a more green edge. With reed that clean the water. Where paths can nestle, and give access to (house)boats, programs. The border can be surrounded by a higher program to make more usage of the new park. They ‘mark’ the river.

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

The Jungle Room
The current park should frame and house the new cultural museum buildings by turning this space into a true jungle with a remarkable ‘Avatar’ like public space that can truly come alive. By using the facades and roofs of these institutions for housing plants and flowers, these surfaces are activated and accessible by the public.

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

The Water Room
The space right in front of the central station is the place for gathering by surrounding it with higher density, a more lively place can be created. It can become the times square of Taoyuan and introduce water features means cooling can be provided in the hot summer months.

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

The Peach Room
Through fragmenting the program, a series of human scale buildings are created and this avoids blocking access routes through the park. Pathways can go in between and over to open up the program. By designing the programs in circular configurations, they avoid edges and one can easily go ‘around’ enlarging the accessibility. By overlaying these petal-like volumes they create connections and nice shadow providing overhangs and shading. These flower-like figures appear in the park and form a new identity for the park. A pinkish aluminium façade will be implemented throughout giving a strong and beautiful character to the site. The roof terraces with peach trees create overviews and add on to the green qualities of the buildings and the park.

Taoyuan Museum of Art and its surrounding landscape becomes a true cultural destination with a park that turns the area into a kind of peach room for the city.

more. www.mvrdv.nl

Taoyuan-Museum-of-Art_MVRDV
Image courtesy of MVRDV

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


THE 8TH CONTINENT

Architecture | July 31, 2021

The Jacques Rougerie Foundation - Institut de France unveils the winners of its 2020 International Architecture and Art Prizes. Read more


Norton Museum of Art by…

Architecture | July 21, 2021

The Norton Museum of Art in West Palm Beach was built in 1941 to house the art collection of the industrialist Ralph Hubbard Norton and his wife, Elizabeth. The museum was laid out by the architect Marion Sims Wyeth as an elegant series of Art Deco inspired single storey pavilions around a central courtyard. Read more


ME&GLENDA

Fashion | July 15, 2021

Glenda Menia Cadore is the owner of an historic eyewear company founded by her father in 1983 in Cadore, Italy. The design education and the work experiences carried out before totally committing to the management of the family business, pushed her in recent years to resume her passion for design and to create a collection of high-quality manufacturing eyewear capable of expressing important concepts: craftsmanship, beauty, passion and emotion. Read more


LITTLE ISLAND

Architecture | July 13, 2021

Heatherwick Studio, MNLA, and Arup announced the Opening of Little Island in New York City, Unlocking Over Two Acres of Public Park and Performance Space Above Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!