The American Museum of Natural History Richard Gilder by Studio Gang | ITSLIQUID

The American Museum of Natural History Richard Gilder by Studio Gang

Architecture | November 12, 2015 |

001Image courtesy of Studio Gang

The American Museum of Natural History Richard Gilder by Studio Gang

The American Museum of Natural History’s Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation is a new building that embodies the Museum’s integrated mission of science, education, and exhibition. At a time of urgent need for better public understanding of science and for greater access to science education, the Gilder Center offers the general public and school groups new ways to learn about science and share in the excitement of discovery. The Central Exhibition Hall, which will serve as the Museum’s Columbus Avenue entrance, was informed by processes found in nature. The space forms a continuous, flowing spatial experience along an east-west axis, allowing visitors to move beneath and across connective bridges and along sculpted walls that house the Museum’s programs.

002Image courtesy of Studio Gang

Recessed cavities in the sculptural walls create niches that will showcase exhibition elements designed by Ralph Appelbaum Associates, as well as laboratories, imaging facilities, visualization theaters, and classrooms while making the Museum’s extensive scientific collections more visible and accessible. The reinforced concrete walls of the Central Exhibition hall, with its arches and niches, will form the weight-bearing structure of the building’s interior. More than any other gallery, the Central Exhibition Hall and the niches housed in its walls will reveal the Museum as an active scientific and educational institution with closely integrated educational experiences, scientific resources, and exhibition areas. The public will be able to engage with innovative tools used by Museum scientists, such as the tools used for gene mapping, 3D imaging, and big data assimilation and visualization, to gain a deeper understanding of nature’s complexity and how science is conducted today.

003Image courtesy of Studio Gang

The design team saw an opportunity to reclaim the physical heart of the Museum and to complete connections between and among existing Museum galleries and new space, linking 10 Museum buildings through 30 connections. The design greatly enhances visitor circulation at a museum where annual attendance has grown from approximately 3 to 5 million over the past several decades. It connects an array of existing galleries to new ones in ways that highlight intellectual links across different scientific disciplines, create adjacencies among and facilitate interaction within classrooms, laboratories, collections, and library resources, and place educational experiences within current scientific practice.

004Image courtesy of Studio Gang

The visual language of the Central Exhibition Hall informed the conceptual design of the facade, which imagines the interior walls emerging and wrapping around the exterior. The exterior will be clad in glass and stone, which will be selected in the upcoming design phase with consideration of materials used in the existing complex. The conceptual design maintains the current heights of the Museum building complex on its western side, placing the Columbus Avenue facade at the same height as the buildings on either side of the new entrance. On the south side, the facade is aligned with the adjacent building and steps back to meet the bordering building to the north. The conceptual design is consistent with the axial intention of the original 1872 master plan while recognizing the park setting in which the Museum is located.

more. studiogang.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 26, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 26, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 18, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 7, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!