The Cube by Electrolux | ITSLIQUID

The Cube by Electrolux

Architecture | December 22, 2011 |

’The Cube by Electrolux’ by PARK Associati, images courtesy of PARK Associati

The Cube by Electrolux
Design: PARK Associati

Project Description

THE CUBE – Dining with a View – itinerant restaurant commissioned by Electrolux, celebrated its’ opening on Friday, 1 April, 2011 in Brussels. The project was conceived and organized by the Belgian event agency Absolute Blue; the design of the pavilion, as well as the interior design, was developed by the Italian firm Park Associati, Milano; Logo and Texture Design by Studio FM Milano.

Designed to visit unexpected and dramatic locations throughout Europe, THE CUBE – Dining with a View- was launched in Brussels where it sits atop of the Parc du Cinquantenaire, close to the headquarters of the European Community. It will be open for lunch and dinner in this location until the 3rd of July, temporarily transforming Brussels’ skyline with it’s presence.

The restaurant will be active simultaneously in twin structures; two Electrolux Cube’s will travel across Europe offering a memorable dining experience for 18 guests per setting in magnificent locations: Belgium, Italy, Russia, Switzerland and Sweden. The semi-transparent structure will reside 3 months in each location and will be seen on top of buildings, monuments and on occasions, even floating on water.

’The Cube by Electrolux’ by PARK Associati, images courtesy of PARK Associati

The interior of the THE CUBE has been designed to suit different arrangements; the pavilion consists of a large open-planned space with a visible kitchen and a single large table that can be made to disappear by raising it up to the ceiling to form a lounge area for use after eating. The total floor area of 140 sqm is divided between the open-planned space and a 50 sqm terrace.

In the kitchen, fitted with high-tech appliances in typical Electrolux style, top international chefs will take turns in offering guests a show-cooking service with specially created menus.

THE CUBE has been conceived as a module that can be put up and taken down relatively easily, one that suits all climatic conditions, even the most extreme, while always expressing the maximum in living comfort with its refined aesthetics and use of high-quality materials.

The construction has the lightness and versatility of an exhibition stand yet with the design complexity of a building. It uses materials that are highly innovative in terms of technology, eco-sustainability and energy saving as well as enabling constant re-use.

’The Cube by Electrolux’ by PARK Associati, images courtesy of PARK Associati

The pavilion’s lightness of form is emphasised on the exterior by its white colour and given a sense of movement through the use of an aluminium “skin” that has been laser-cut to create a texture with a geometric design that covers the whole of the outer surface. The base of the building, slightly raised with respect to the ground, accentuates the idea of lightness and the cleanness of form that characterises the entire structure. Inside, more highly advanced technological solutions can be found in the lighting, heating, sound system and of course, the kitchen equipment.

more: www.parkassociati.it

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Sejong M-Bridge by Morphosis

Architecture | October 16, 2019

In 2003, the government of South Korea announced ambitious plans to move the capital out of Seoul, in an effort to encourage more balanced development and political influence across the country. Seoul was eventually retained as the national capital but many governmental departments and ministries were moved to Sejong City, a new planned metropolitan center designated as a special administrative zone. Read more


The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE

Architecture | September 3, 2019

Renesa Architecture Design Interiors Studio took cues from the original deconstructive architecture to create a spatial experience filled with volumetric galleries and partitioned masses. Located at the newly renovated 32nd avenue, the space plays host to a restaurant and an escape room unlocking a variable experience that includes the visitor from the very start. Read more


Shanghai Planetarium

Architecture | September 1, 2019

The international competition-winning design celebrates the continuum of time and space: it is modern and forward-looking while at the same time presents a link Read more


Cooled Conservatories, Gardens by the…

Architecture | August 28, 2019

In 2006, WilkinsonEyre was part of a British-led team that won the design competition the masterplan for Singapore's Gardens by the Bay. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!