The Darling Exchange | ITSLIQUID

The Darling Exchange

Architecture | April 5, 2021 |

thedarlingexchange
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

The Darling Exchange
Location: Sydney, Australia
Status: Completed

The project is a multi-use civic building comprised of a public library, childcare, and commercial uses; including a fresh food market and restaurants. It was planned as a part of the large urban development in the active area of Darling Harbor, Sydney. Partner in charge: Yuki Ikeguchi.

Thedarlingexchange 002
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

The site within the development is like a small pocket among high rise buildings and is characterized by rigid geometry and hard surfaces. The urban design strategy for The Exchange is to create an architectural form in harmony with the square which can merge with the landscape and preserve a human scale using natural materials to produce a tangible and comfortable building.

Thedarlingexchange 003
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

Surrounded by residential blocks, retail at the lower levels, and an active flow of people along the boulevard, the site is a nodal point. We therefore chose a non-directional architectural form so that it would be accessible and recognizable from all directions. The circular form reflects and promotes the vibrant and active neighborhood of the Darling Square Precinct with its diverse mix of users.

Thedarlingexchange 004
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

The ground floor plane is conceived as an extension of the Square. A fully glazed façade enables the space to be open, transparent and accessible from all directions. It promotes interaction with the active street life and free flow of people offering opportunities for the community’s daily use. The middle levels of the building are dedicated for public use.

Thedarlingexchange 005
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

To express the active and diverse nature of the building, a dynamic geometry was created through a shifting of floor plates. By shifting floor plates, comfortable and active outdoor terraces are created at each level that suit the use for its function.

thedarlingexchange
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

Timber was selected for the building envelope in order to offer natural texture to the neighbors. An organic and spontaneous timber screen wraps around the shifting floor plates. The timber strips filter the natural light and provide a soft texture to the interior space. It is our intent to express architecture as a part of natural elements, like a tree or a “nest” in a playful and primitive manner.

more. www.darlingsq.com

Thedarlingexchange 007
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.
Thedarlingexchange 008
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.
Thedarlingexchange 009
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.
Thedarlingexchange 010
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.
Thedarlingexchange 011
Image courtesy of Kengo Kuma & Associates, INC.

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Studio O+A for 2201 Broadway

Design | March 19, 2021

One of the challenges of the digital age is maintaining continuity with what we love most from prior ages. In design terms that means integrating modernity into historic contexts - either seamlessly or in a way that makes the seams shine. Read more


COMCAST TECHNOLOGY CENTER BY FOSTER+PARTNERS

Architecture | October 21, 2020

Located next to the existing Comcast Center, the Comcast Technology Center rises 1,121 feet (341 meters) as the city's tallest building. The Comcast Technology Center is vertically stepped, with loft-like work spaces and state-of-the-art television studios for NBC10 and Telemundo62, with a 12-story Four Seasons Hotel above. Read more


POST HOUSTON BY OMA

Architecture | March 7, 2020

Lovett Commercial today [July 01, 2019] announced the redevelopment of the historic Barbara Jordan Post Office in downtown Houston. The over 550,000 sf building, which will be called POST Houston, was in use by the US government from 1936-2014.Designed by OMA Partner Jason Long, the transformation of the former post office facility will house site specific art installations by acclaimed artists, one of the world's largest rooftop parks and farms, a concert venue and many other retail and office concepts including restaurants, bars, an international market hall and flexible co-working space. Read more


Bellerivestrasse 36 by C.F. Møller…

Architecture | March 2, 2020

Modernisation of an iconic 70s Swiss office building into a highly sustainable building integrated with the surrounding park and Lake Zürich to become a new attraction for users and citizens in Zürich. The obsolete office building at Bellerivestrasse 36 from 1974 is transformed into a modern and sustainable building. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!