THE SAX – MVRDV won the international architectural competition | ITSLIQUID

THE SAX – MVRDV won the international architectural competition

Architecture | August 24, 2017 |

MVRDV won the competition for The SaxImage courtesy of MVRDV 

THE SAX – MVRDV won the international architectural competition
Location: Rotterdam, The Netherlands
Year: 2017

 

Rotterdam’s harbour basins and quays form an important historical reference for the port city’s heritage, with Wilheminapier firmly established as one of its most popular and spectacular areas. Since 2015, development partners BPD Bouwfonds Property Development, Ontwikkeling B.V. and SYNCHROON Ontwikkelaars in consultation with the municipality of Rotterdam, have been working on the development of residential buildings Philadelphia & Havana.

 

MVRDV won the competition for The SaxImage courtesy of MVRDV 

 

MVRDV won the international architectural competition for the design of the last residential buildings on the south side of Wilhelminapier. The Sax, with its two interconnected towers, will rise between the New Luxor Theater and the Boston & Seattle residential towers. The Sax is conceived as one recognisable silhouette with its main layout adopted for housing distribution in towers that are about 70 to 150 meters high and connected by an air bridge in which the 150 room hotel is located. Inside the building, all main rooms are situated within the bay-windowed facade meaning that all apartments benefit from the maximum amount of daylight enhanced by 270-degree panoramic views of the Nieuwe Maas and city. On top of the hotel at 80 meters high, there is a public terrace.

 

MVRDV won the competition for The SaxImage courtesy of MVRDV 

 

“Rotterdam is more and more a city of towers and The Sax will add a new element to this collection,” says Jacob van Rijs, co-founder of MVRDV. “The façade features a contemporary reinterpretation of the bay window, providing views for each unit with the advantage of allowing individual and unique apartments in this large collective complex. This windowed effect adds an extra dimension in experiencing the view onto Rotterdam. The plinth and the bridge which contains a hotel will be open to the public making Wilheminapier even more lively.”

 

MVRDV won the competition for The SaxImage courtesy of MVRDV 

 

The building combines residences, parking, a hotel, public viewing platform and importantly, a lively activated plinth with numerous commercial facilities including restaurants, shops, bars and cafes that bring diversity to the streets and quays. It reads like a vertical city but is also strongly rooted in contributing to the public life of the Kop van Zuid. The scale and character of the developments of Wilhelminapier over the last decade have contributed to a recognisable city silhouette with an ensemble of towers populating the Kop van Zuid skyline. The Sax will be the latest addition to Rotterdam’s skyline thus contributing to the city’s now recognisable ‘Manhattan On the Maas.’ A residential building that is designed from the inside to the outside and therefore looks so distinctive, with no repetitive facades but a building with a diverse and more individual appearance.

 

MVRDV won the competition for The SaxImage courtesy of MVRDV 

 

The Sax is a building designed in rhythm with the city. It represents musicality, character and elegance, but also variation and improvisation. It also stands for the rough and unpolished; a raw tone; all metaphors echoing its historic port location from which a brand new building emerges as a new Soundwave for Rotterdam. MVRDV worked together with ARUP on the structure, façade design and sustainability. Construction is set to being in 2018 and completion date by the end of 2022.

 

more. mvrdv.nl

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


LIMESTONE HOUSE BY JOHN WARDLE…

Design | May 14, 2021

This energy efficient home wraps its occupants in a nurturing and healthy living environment. The envelope is robust and solid. Clad in Mt Gambier limestone, it will weather over time. The timber of the Dining room pavilion and study will similarly be allowed to weather to a silver grey. Natural materials which do not require long term maintenance. Read more


CERN SCIENCE GATEWAY BUILDING

Architecture | May 10, 2021

As part of its missions to educate and engage the public in science, and to share knowledge and technology with society, CERN is launching the Science Gateway, a new facility for scientific education and outreach. Read more


LE KEVIN

Fashion | May 7, 2021

LE KEVIN is one of those rare accessories that is truly for everyone. Michele Quastel of creative consultancy StyleENGINEERED is the brainchild behind the LE KEVIN the ultimate UNISEX HIS 'N HERS luxury spectacle holder. Upcycling and revolutionary in terms of wearing and styling your eyewear. Read more


Grand Portals nous by Marcel…

Design | May 5, 2021

"The entire hotel is filled with symbols and constant allusions to life. The sense of space that has been created invites guests to enjoy their own lives to the full" - Marcel Wanders Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!