THE ABRAHAMIC FAMILY HOUSE BY SAFDIE ARCHITECTS | ITSLIQUID

THE ABRAHAMIC FAMILY HOUSE BY SAFDIE ARCHITECTS

Architecture | October 5, 2021 |

safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects

The Abrahamic Family House by Safdie Architects
Location: Abu Dhabi, UAE
Status: Unbuilt, 2019

With an underlying concept of Diversity Within Unity, the project brings together a mosque, synagogue and church within a shared public park. The design of each religion’s unique and specific worship space evokes the history, traditions, and rituals of the particular religion. Seen together, they form an integrated and unified whole.

safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects

Each of the three worship halls is conceived as a variation of the sphere. Considered a sacred form, the sphere symbolizes oneness, and the equity before god of all who worship. Its variants, the dome and the circle, are recurring symbols in the sacred buildings of all Abrahamic religions. Set in a body of water, it creates an oasis within the desert environment where water is the embodiment of life. The three worship halls hover above, and reflect in the pond, giving them a sense of magical weightlessness, seeking the ephemeral. They touch the earth lightly over their foundations, as they rise towards the heavens, shimmering in the light.

safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects

The master plan is organized with its major public entrance and services on the south, abutting the neighborhood behind. The Mosque, Synagogue, and Church are entered off a common plaza which abuts the principle gateway. The public, arriving for worship and festivities, at different times that will sometimes coincide, mingle in the entry piazza. The Mosque is placed on the axis of Mecca (i.e. towards the West); the Synagogue, on the axis facing Jerusalem; the Church, with a more flexible tradition of orientation, faces the North. As the public arrives they face The Visitor Center which is placed below this Piazza in the cool shelter within the pond.

safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects

The three halls employ a common construction methodology and treatment of materials. A lattice structure of steel, in-part opaque, in-part translucent, in places transparent, brings in soft filtered light. At night, the lattice structures transform, glowing like giant lanterns in the landscape. The Visitor’s Center is formed at the intersection of three praying halls. Set at the level of the reflecting pond, it is enclosed with glass and surrounded by water on all sides, with views up to the worship halls.

safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects

The roof of the center forms the plaza above, providing a flat skylight through which daylight shines and adds to the light bouncing off the pond onto the ceiling.

more. www.safdiearchitects.com

safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects
safdie_unitedarabemirates
Image Courtesy of Safdie Architects

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below






    RELATED POSTS


    Central + Wolfe Campus

    Architecture | October 26, 2022

    A Tech Campus as Innovative as its People. Welcome to the future of work - an office that sparks imagination and promotes wellness by connecting employees with their colleagues and nature. This was the vision for Central & Wolfe, a curvilinear, concrete-and-glass campus that stands out from the cookie-cutter tilt-up ‘boxes’ that long have characterized Silicon Valley. Read more


    JAMES TURRELL Aftershock

    Art | October 23, 2022

    Aftershock is an immersive installation created specifically for CC by the American artist James Turrell. For more than half a century, he has worked with light and space. Influenced by his studies in perceptual psychology and his Quaker background (a pacifist Christian movement, Quakers believe in "inner light"), Turrell started experimenting with light as an art medium in the mid-1960s. Read more


    NACT View 01 Tamayama Takuro…

    Art | October 20, 2022

    The National Art Center, Tokyo is pleased to announce the NACT View series, a project utilizing the Center's public area that will be newly launched in 2022. The space, while spectacular in impact, is elaborately designed down to the smallest detail by architect Kurokawa Kisho. Read more


    KADOKAWA CULTURE MUSEUM

    Architecture | October 19, 2022

    This multipurpose complex located in Tokorozawa on the Musashino plateau created by the collision of four crustal plates which is unprecedented anywhere else in the world, mixes and integrates a digital printing factory, new type of computer-controlled distribution warehouse, offices, art gallery, library, museum, anime-themed hotel and anime culture in an organic and cross-sectoral manner. Read more


    Sign up for our Newsletter.

    Enter your email to receive our latest updates!