Theatre on the Parade by UNS Studio | ITSLIQUID

Theatre on the Parade by UNS Studio

Architecture | July 29, 2015 |

001Image courtesy of UNS Studio

Theatre on the Parade by UNS Studio

The relationship with the surrounding buildings and the adjacent public square (‘the Parade’) in ‘s-Hertogenbosch, Netherlands, forms the basis for the design of the Theater aan de Parade (Theatre on the Parade), with the massing of the building resulting in four shifting cubes protruding above the nearby treetops. In order to cause as little hindrance as possible to immediate neighbours, the two auditoria are designed as enclosed volumes clad in natural stone, while the facades of the public spaces are constructed from glass, so that the theatre building and the public square seamlessly merge and visitors become part of the show.

002Image courtesy of UNS Studio

The main stairway with glass balustrades forms the heart of the vertical foyer, which extends over four levels and is 19 meters in height. The four volumes of the theatre frame the views to include the nearby St. John’s Cathedral and the Parade Square. The volume housing the larger of the two auditoria is partially sunken below ground, thereby ensuring that the building remains low and that sightlines to the St. John’s Cathedral are maintained. A terrace on the third floor offers visitors further unobscured views of the city.

003Image courtesy of UNS Studio

The floor of the foyer runs level to the ‘Parade’, enabling the theatre to form a natural extension of the square. Guests can directly access the small auditorium via the theatre café.
The floor of the main auditorium, slightly recessed below ground level, provides a natural buffer to noise hindrance for the immediate surroundings, while the smaller auditorium houses a flexible stage and retractable seating, enabling a variety of performance types.

004Image courtesy of UNS Studio

At the rear of the theatre, windows enable natural light to flood the the interior, however by means of treated glass, neighbours are contrastingly not hindered by light emanating from the building. During public events on the Parade Square, such as the traditional annual carnival, the doors to the theatre café can be opened and the internal sliding wall moved, thereby connecting the small auditorium with the public space and leading guests directly into the heart of the theatre.

005Image courtesy of UNS Studio

Offices are located on the second and third floors. The third floor also houses the VIP foyer, which is adjacent to the terrace that enjoys views towards St. John’s cathedral. The logistics for the theatre are carried out entirely underground by means of an innovative system that results in no inconvenience or interruption to the Parade Square. Trucks load and unload in the cellar, while goods are transported internally via elevators. The changing rooms and hospitality service spaces are also located in the cellar.

more.  www.unstudio.com

 

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Oluminate

Design | March 5, 2021

Oluminate is a new LED Lighting brand that surfaced last year in efforts to provide a solution to most jobs functioning through zoom meetings. Lighting is a critical component to any video recording, but is often overseen. OlumiRing™ provides consumers with a quick and easy solution. The portable ring light has a built-in clipping mechanism to easily function as a Desktop, laptop, cell phone or tablet light! The lighting even has a soft internal lining - so don't worry about scratching your device! Read more


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 23, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 15, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 10, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!