The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE | ITSLIQUID

The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE

Architecture | September 3, 2019 |

The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE

The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Location: Gurgaon, Haryana, India
Status: Completed

Renesa Architecture Design Interiors Studio took cues from the original deconstructive architecture to create a spatial experience filled with volumetric galleries and partitioned masses. Located at the newly renovated 32nd avenue, the space plays host to a restaurant and an escape room unlocking a variable experience that includes the visitor from the very start. The restaurant is accessed through a door fronted with simple glass panels hinting at the hues of spaces that follow inside. Upon entering, the visitor is instantly transported to an uncertain realm, characterized by geometric shapes that reflect a modern intake on traditional Indian architecture. The consistency in applying successive regular geometries on different scales of design collaborates with a clear color paletteof warm and vibrant materials.

The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE

The core idea is an amalgamation of principles that takes its aesthetic inspiration from elements of jantar mantar in Delhi and Jaipur as well as from an indie puzzle game – monument valley. The concept was to manipulate the space in order to create multiple pockets that arise from an array of lines and shapes. Evoking the sensation of being on a journey the visitors get an idea of being connected but remain fragmented for intimacy creating a dynamic yet cosy atmosphere. The variation in color and materiality forms these partitioned masses that govern the grouping of distinct but interconnected volumes, each with a particular function. These colored partitions are offset against exposed concrete walls. One of the main walls also feature niches in the shape of semicircular and pointed arches.

The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE

Providing a pleasant meeting and social interaction area, each dining area is defined and unified with exposed concrete flooring highlighting either the geometry or the mix of heterogeneous colors. A playfulness continues in the surfaces, fixtures and furniture across the restaurant. Distinct sculptural lighting design chosen for the project serves to distinguish the different volumes – cove lights light the walls of the café, while pendant lights and floor lamps in a rose gold scheme further add to the character and cast interesting shadows in the space. Thus, the interiors have been deliberately altered in order to match the mood of the place. These elements are born out of an interest in creating a distinctive design through a simple language that puts this restaurant as a unique addition to this area. A part of a loose, cross-referential design and in collaboration with the branding team, Studio Renesa aimed at a strategy from a design standpoint where the architecture does the work.

more. www.studiorenesa.com

The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE
The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE
The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE
The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE
The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE
The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE
Image courtesy of RENESA ARCHITECTURE

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 27, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 23, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 10, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 7, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!