Tianjin Binhai Library – MVRDV | ITSLIQUID

Tianjin Binhai Library – MVRDV

Architecture | December 30, 2018 |

Tianjin Binhai Library - MVRDVImage courtesy of MVRDV

Tianjin Binhai Library – MVRDV
Location: Tianjin, China
Status: Completed

MVRDV and Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI) have completed Tianjin Binhai Library as part of a larger masterplan to provide a cultural district for the city. The 33,700m2 cultural centre featuring a luminous spherical auditorium and floor-to-ceiling cascading bookcases functions not only as an education centre but as a social space and connector from the park into the cultural district.

Tianjin Binhai Library - MVRDVImage courtesy of MVRDV

An oval opening punched through the building is propped open by the Eye, a luminous sphere with an auditorium, which takes the main stage within the atrium and enlarges the perception of space within. Terraced bookshelves which echo the form of the sphere create an interior, topographical, landscape whose contours reach out and wrap around the fa├žade. In this way, the stepped bookshelves within are represented on the outside with each level doubling up as a louvre.
The futuristic library sits within a sheltered gallery, topped with cathedral-like vaulted arches, which wind their way through the scheme. MVRDV‘s project is surrounded by four other cultural buildings designed by an international team of architects including Bernard Tschumi Architects and Bing Thom Architects.


Tianjin Binhai Library - MVRDVImage courtesy of MVRDV

The five-level building contains diverse educational facilities, arrayed along the edges of the interior and accessed through the main atrium space. The public program is supported by subterranean service spaces, a book storage, and a large archive. From the ground floor visitors can easily access reading areas for children and the elderly, the auditorium and the terraced access to the floors above. The first and second floors consist primarily of reading rooms, books and lounge areas whilst the upper floors include meeting rooms, offices, computer and audio rooms and two rooftop patios.


Tianjin Binhai Library - MVRDVImage courtesy of MVRDV


Tianjin Binhai Library
is part of German architects GMP‘s 120,000m2 masterplan which aims to accentuate the characteristics of the surrounding districts. The complex is intended as a junction point for the CBD, old town, residential districts, commercial areas and the government quarter supplementing missing programmes in each. The library’s outer volume was stipulated in the masterplan thus the Eye and surrounding semi-public area are an internal space, an inverted icon, acting as a central point and folly in the building.


Tianjin Binhai Library - MVRDVImage courtesy of MVRDV


Tianjin Binhai Library
is MVRDV‘s fastest realized project to date, taking just three years from the first sketch to the opening. The tight construction schedule forced one essential part of the concept to be dropped: access to the upper bookshelves from rooms placed behind the atrium. This change was made locally and against MVRDV‘s advice. It rendered access to the upper shelves impossible. The full vision for the Tianjin Library may yet be realised. Until then the upper shelves of the library remain empty – with perforated aluminum plates printed to represent books – a remnant of the original design.

The project is MVRDV‘s second completed design in Tianjin. TEDA Urban Fabric, completed in 2009, provided 280,000m2 of mixed high and low-rise housing and retail.


more. www.mvrdv.nl

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


LIMESTONE HOUSE BY JOHN WARDLE…

Design | May 14, 2021

This energy efficient home wraps its occupants in a nurturing and healthy living environment. The envelope is robust and solid. Clad in Mt Gambier limestone, it will weather over time. The timber of the Dining room pavilion and study will similarly be allowed to weather to a silver grey. Natural materials which do not require long term maintenance. Read more


CERN SCIENCE GATEWAY BUILDING

Architecture | May 10, 2021

As part of its missions to educate and engage the public in science, and to share knowledge and technology with society, CERN is launching the Science Gateway, a new facility for scientific education and outreach. Read more


Grand Portals nous by Marcel…

Design | May 5, 2021

"The entire hotel is filled with symbols and constant allusions to life. The sense of space that has been created invites guests to enjoy their own lives to the full" - Marcel Wanders Read more


WATER MUSEUM BY ABIBOO STUDIO

Architecture | April 29, 2021

The project for the Museum of Water evokes water through its print, strategies, and materials (including water), which are used to depict its grandiosity. The building incorporates local elements to showcase the need for sensitivity toward water and water use. The building is 50,000 Sq. Ft. (5,000 sq.m.), and is organized around eight volumes marked as if by water erosion. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!