Tor di Valle – Rome | ITSLIQUID

Tor di Valle – Rome

Architecture | July 1, 2015 |

tor di valle

Tor di Valle – Rome

Located on 100 hectares/247 acres site that was the former home to Rome’s hippodrome, the 287,000 square meter business park is developed by Eurnova SRL (Roma). The business park is part of a larger master plan conceived by Studio Libeskind in collaboration with Meis Studio (New York) that includes the stadium, training facilities, low and high-rise office buildings, retail, dining, and cinemas. The masterplan envisions a round-the-clock, sustainable, urban district linked to the historic center of Rome.

tor di valle

The design for the business park features three towers in conversation with one another. They stand in close volumetric relationship—seemingly cut from one stone block. The volumes fit into each other like antique building blocks creating a composition of elements that are both connected and singular. The towers are arranged in a triangular formation, with a 3,000 sq-meter colonnaded public piazza, landscaped with a verdant garden and reflecting pools. The towers will be linked to the stadium by means of a retail boulevard that runs from the Tor di Valle metro station to the AS Roma stadium.

tor di valle

The three towers, which vary in height up to 220 meters, emerge from a three-story podium with a planted green roof that, at street level, will provide amenities such as cafes and shopping. The towers are clad in a web of opaque panels that breaks up the glazed façade and creates a unified aesthetic between the trio. Each tower exposes one or two massive glazed garden zones with multi-level open spaces for work, recreation and events. Planted with multiple green features including full-grown trees, the atrium-like spaces will provide spectacular, unobstructed views of the city and the central piazza, as well as enhance the room climate through natural shading, air filtering and circulation. The garden facades are shaped by folded glass planes. Tower One forms the centerpiece of the composition, featuring  two vertical gardens on opposite sides, one on the lower half and the other on the upper floors. With a central core, the tower provides for efficient  office layouts, while the deeper, multi-level garden zones allow for flexible, open work spaces.

more. www.libeskind.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Projectkin

Design | April 5, 2020

PROJECTKIN creates iconic travel products with a purpose by using our philosophy of Nordic design to address the urgent need to reduce the environmental impact of travelling. We are a group of founders that experienced a disconnect between design/quality and sustainability. We felt the need for creating a better alternative for the mindful traveller Read more


Featured Architect: Zaha Hadid Architects

Architecture | April 1, 2020

Working with clients that have global reputations for excellence, Zaha Hadid Architects (ZHA) has redefined architecture for the 21st century with a repertoire of projects that have captured imaginations across the globe. Form and space are woven within the structure of buildings that evolve from their surroundings and tie disparate programmes together. Enticingly contextual, each project combines an unwavering optimism for the future with concepts of connectivity and integration. Receiving the highest honours from civic, professional and academic institutions worldwide, ZHA is one of the world's most consistently inventive architectural studios - and has been for four decades. Read more


The Toronto Tree Tower By…

Architecture | March 26, 2020

'We have enough steel, concrete and glass-towers in our cities. But if you walk through the city and suddenly see a tower made of wood and plants, it will create an interesting contrast. Read more


TANZHAUS ZÜRICH BY BAROZZI VEIGA

Architecture | March 14, 2020

In 2012, the previous-existing municipal building at Wasserwerkstrasse 127a in Zürich- Wipkingen, accommodating the Tanzhaus and the Swiss Textile School, was destroyed by a fire. In 2014 Barozzi Veiga won the international competition carried out by the Amt für Hochbauten Zürich, for the construction of a new Tanzhaus and the transformation of the entire bank of the river Limmat. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!