UNASUR by Diego Guayasamin Architects | ITSLIQUID

UNASUR by Diego Guayasamin Architects

Architecture | January 30, 2015 |

Diego GuayasaminImage courtesy of Diego Guyasmin Architects. Photo by Sebastián Crespo

UNASUR by Diego Guayasamin Architects

The site of the proposal has been conceived as a continuous environment without barriers and open to the public transmitting dimensional dynamic space (proposal) to the mentioned Complex. Likewise, the proposal is setback generating a large entrance plaza to the project not only, but as a gesture of respect and contribution to the immediate environment. UNASUR‘s building, has a horizontal type that does not exceed the height of the monument, is located in a lower level and even solves 75% of its program underground; including significant areas.

Diego GuayasaminImage courtesy of Diego Guyasmin Architects. Photo by Sebastián Crespo

In this way the impact of a volume with a high requirement of areas is minimized. The project for UNASUR has not only analyzed the proposal within its limits; It is a socially inclusive proposal that generates open spaces for the community, a library and recreational areas. Formally the new building appears as a volume like an ascending U delimited by three virtual axes: The North-South axis, the projection of the proposal with La Mitad del Mundo City and the combination of these axes in 47 degrees. The rest of the architectural approach is enrolled in the East-West axis.

Diego GuayasaminImage courtesy of Diego Guyasmin Architects. Photo by Sebastián Crespo

The volume is a massive piece by contrast rises and is projected as metaphore of freedom. The building has been designed as a sculptural connotation to surprise and show a different image depending on where it is appreciated. The building is composed of a double skin, the first solid and blind in contrast to the second light and transparent. The blinded skin (or buried skin) is the skin that is required and according to the program it belongs to public spaces, and the translucent skin (paradoxically) belong to the private spaces; transparency sensations, vertigo and weight simultaneously coexist.

Diego GuayasaminImage courtesy of Diego Guyasmin Architects. Photo by Sebastián Crespo

Structurally the predominant materials are concrete and steel. The structure results in a positive, proactive and strong iconic image system. UNASUR have incorporated more than 73,000 m2 of new green areas that have been reforested, over 160,000 endemic trees in the immediate environment. The interior design proposes fluid areas, thanks to its configuration and use of materials. A palette of neutral colors protocol is used. In conclusion, we can say that this is a worthy proposal balanced combination of functionality, symbiosis of conceptual and pragmatic in an iconic project understated aesthetics.

more. www.diegoguayasamin.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CAMEL CITY BY ARCHITECTURE +…

Architecture | February 24, 2020

Sheltering beneath a vast crescent of shade, a teeming cultural and recreational entrepot dedicated to the celebration of the global culture of the camel shimmers like a mirage. Read more


Waterfront Cultural Centre by AART…

Architecture | February 19, 2020

The proposal for the Water Cultural Centre (in Danish 'Vandkulturhuset') paves the way for new perspectives on creating a landmark of an international calibre and with popular appeal; a landmark that fits in beautifully with iconic neighbours such as the Copenhagen Opera House and Royal Danish Playhouse and holds the potential to become the new healthy gathering point for both locals and visitors in Copenhagen. Read more


AÃRK Collective

Design | February 18, 2020

AÃRK Collective announce their second collection of unisex watches, 002, available online and in stores from 09 April 2015. AÃRK’s new collection, 002, develops the Melbourne-based brand’s signature minimalist aesthetic and playful approach to detail. While 001 explored a whimsical interaction between colour and geometric shapes, 002 draws inspiration from the ideas of time and space. Read more


ESBJERG MARITIME CENTER- LANTERNEN

Architecture | February 14, 2020

Snøhetta has won the competition for designing a new Maritime Center in Esbjerg, Denmark, called Lanternen. Inspired by the geometry and craftmanship of boats, the design developed together with the Danish architecture firm, WERK Arkitekter, pays homage to the maritime tradition. The result is a center situated in a new urban enlargement of Esbjerg on the Danish west coast, containing multiple water-sport clubs, boat storage, training facilities, a large workshop, and social functions. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!