Ardmore Residence by UNStudio | ITSLIQUID

Ardmore Residence by UNStudio

Architecture | November 20, 2013 |

UNStudio residenceArdmore Residence by Ben Van Berkel. Image courtesy of Iwan Baaw

Ardmore Residence by UNStudio

Dutch architect Ben Van Berkel of UNStudio has led the design of the recently completed Ardmore Residence in Singapore. The 36 storey tower aims to break out of the monotony of the replicated skyscrapers that dominate the skylines of 21st century asian cities, joining the new generation of vertical architecture with tailored silhouettes, integral plantations, and luxurious amenities for residents that combine to form a living landscape.

UNStudio residenceArdmore Residence by Ben Van Berkel. Image courtesy of Iwan Baaw

A vertical landscape towers above Singapore in contrast to its neighboring. The dwelling is well located in the vicinity of the high-end shopping district, orchard road. Its orientation lends to panoramic views of both the downtown urban fabric and green landscape beyond.The connection between the construction and nature is firmly established by the layered composition within the garden city.At ground level, tall spaces are left open by elevated apartments, freeing the earth for gardens and passageways. Rising above, articulation in the façade creates a vertical topography composed of organic apertures. Ardmore Residence appears to be carved out a single monolithic material that emerges from the site. The first apartment is located on the eigth floor, facilitating visual connections to the urban fabric.

UNStudio residenceArdmore Residence by Ben Van Berkel. Image courtesy of Iwan Baaw

The tower’s skin is composed of four storey sections from which large glazed openings and balconies are carved. The undulating pattern incorporates structural elements and sun-shading with an uninterrupted aesthetic. This unified system continues indoors as window seats and soffits appear to emerge as if carved from a monolithic material. The undulating façade repeats every four floors the highly textural façade of the Ardmore Residence works in unison with the organization of the individual apartments, affording both extensive daylight to the unique residential spaces and panoramic views over the city of Singapore.

UNStudio residenceArdmore Residence by Ben Van Berkel. Image courtesy of Iwan Baaw

The façade further generates a unique reading of the building in the neighborhood, with its layered contours extending the appearance beyond four façades and providing a variety of profiles and perspectives. Ben Van Berkel, a founding principal of UNStudio. Embodying the idea of a ‘living landscape’ the layout of each suite encourages versatile indoor-outdoor occupancy. Transparency offered by the windows gives residents connection to the ground while in their homes. This theme is expressed at a larger scale at the street level, where the eight storey base provides visual connection to the contextual urban fabric.

more. http://www.unstudio.com/projects/ardmore-residence

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Proposal for an Expo Pavilion…

Architecture | February 27, 2021

By imagining, making, communicating, and sharing within the pavilion's activity spaces on the ground, a bright and open future is revealed in the clouds above. We developed our concept for the pavilion to respond to the idea of communicating, openness, hospitality, and change. Read more


Private Home, Herengracht by Mokkō…

Design | February 23, 2021

In an art collector’s eclectic canal house apartment in the city center of Amsterdam, we designed and created a contemporary central living room inspired by Japanese aesthetics. The interior is designed for the client to retreat from the busy streets and from his collection of art, books and souvenirs. Read more


Nan Tien Education and Cultural…

Architecture | February 10, 2021

The Nan Tien Education and Cultural Centre is a tertiary facility and multicultural art gallery in Wollongong, Australia. Situated opposite of the Nan Tien Temple, the largest Buddhist temple in the southern hemisphere, the new building sits on the former site of a landfill bought by the Nan Tien Institute from the council for one Australian dollar. Read more


Hangzhou Olympic Sports Center by…

Architecture | February 7, 2021

Like many cities in China, Hangzhou is undergoing rapid urban change. While the city center historically developed around the West Lake area, opportunities for industry and commerce have shifted the city's expansion towards the Qian Tang riverfront. New construction has tripled the city's size in the past decade, creating a modern architectural fabric that is powerful in scale, yet still in need of public space. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!