Waterfront Culture Center | ITSLIQUID

Waterfront Culture Center

Architecture | May 3, 2018 |

Waterfront Culture CenterImage courtesy of Kengo Kuma & Associates

Waterfront Culture Center
Location: Paperisland Copenhagen, Denmark
Status: On Going

Kengo Kuma & Associates won the 1st prize for the international competition to design the Waterfront Cultural Center in collaboration with Cornelius+Vöge Aps (Associate Architects), Søren Jensen engineers (Engineering Design) and Niels Sigsgaard (Consulting architect).

Waterfront Culture CenterImage courtesy of Kengo Kuma & Associates

The new Waterfront Cultural Center with Harbor baths at Paper Island is to highlight the significance of water in the history, culture and vibrant urban life in Copenhagen. The harbor is the gate contributed greatly to the city’s development. Waterfront has become the foreground and the background for major cultural facilities and the quality open public area that defines the urban life in the city. The focus in design is to create an experience, and not just a standalone object, in the form of the landscape, art and architecture that are unified and defined by the water. The design proposal strives to offer the diverse experiences of water in various states and conditions such as reflection of light and shadow, steam and flow that appeal to human senses.

Waterfront Culture CenterImage courtesy of Kengo Kuma & Associates

The project takes place in the larger development plan of the island. Its architectural form in a series of pyramid shape is in response to the masterplan guideline to work with roof profile of Christiansholm but at the same time it expresses its unique identity. What is distinctive from the rest of the masterplan building is that the architecture does not have a single front, but it is multi directional to be easily recognized and accessible from various directions. It is to offer spontaneous, open and tangible place that carries the memory of vibrant and dynamic nature of the present Paper Island. Taking advantage of the prominent corner site of the project defined in the masterplan, the ground floor plane of the indoor to outdoor and to the sea is designed in a single gesture. Landscaping the ground plane in terracing and cascading manner creates expansive, continuous perception of water surface from indoor all the way to the harbor. The design attempts to soften and dissolve the edge and blur the sense of boundary of the land.

Waterfront Culture CenterImage courtesy of Kengo Kuma & Associates

The strategy of generating the architectural space structure and the form is to manipulate the composition of positive and negative volumes. A series of cone shape volumes in various proportion are generated by being pushed and pulled vertically and horizontally to create particular experiences for each program. The cone shape roofs extruded above correspond to the division of pools at the ground floor. Each pool has distinctive space in the almost exaggerated scale with concentrated light and shadow through large skylights above. The level above the ground floor is defined as the “negatives” of these extruded roof volumes. It is an open air pool and hot bath that one would experience swimming and dipped in the “valley” among the architectural hills. The inverted cone in the central position works as structural core. It is the deepest void, “valley” among these roofs where outdoor stairwell is placed.

Waterfront Culture CenterImage courtesy of Kengo Kuma & Associates

Brick is chosen to relate to the context of the area and to highlight the quality and aesthetic of the traditional Danish craft. Its haptic texture and warm natural earthy color tones of masonry would achieve the tangible skin defining interior and exterior. In the proposal Kengo Kuma & Associates are exploring the potential of brick in its small scale texture being expressed in the large scale of the architecture. Its small units allows to play with various openings and tectonics, screening natural lights and shadow that reflects on the water surface.

Waterfront Culture CenterImage courtesy of Kengo Kuma & Associates

The brick façade in various level opacity and transparency is to glow with warm light at night and in cold season when dark hours last long. The perforated and screened brick skin would let soft light out in distinct manner. The dust of lights and their reflection on the water would glow at night and signals the presence of the new masterplan development and expresses itself as new unique icon.

more. www.kkaa.co.jp

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Business Bay by Jacobs

Architecture | January 9, 2021

When Dubai Properties decided to create a globally recognized center of commerce in an underused area of Dubai - one that could stand out against the region's rocketing skyline of mega developments - they partnered with Jacobs for help. Together, we created exciting, innovative and practical solutions to complex planning challenges and development opportunities, securing Business Bay's standing as a visionary city center and leading financial capital of the world. Read more


Rosewood Little Dix Bay. Meyer…

Design | January 7, 2021

Rosewood Little Dix Bay epitomizes tranquility and luxury. Nestled naturally into the surrounding landscape on the crescent-shaped bay of Virgin Gorda - 'the Fat Virgin' christened by Christopher Columbus in 1493 Read more


Apple Marina Bay Sands by…

Architecture | January 4, 2021

Apple Marina Bay Sands is set to be a distinctive presence on the bay, with a 30-metre diameter dome that is a contemporary interpretation of the geodesic dome, using minimal material to enclose the maximum space. Imagined as a clear bubble in the water, it references the sister pavilion through its materiality and site. Read more


Beblau

Design | December 31, 2020

Beblau is a startup from Barcelona, Spain, that was born to enable organization and mobility working from anywhere. They aim to make work life easier, smarter, more flexible and in style for today's workers, the digital nomads. Beblau makes unique and sleek design smart tech organizers. As co-founder Guido Charosky says "It all started with a pain we observed and that we also had ourselves: changing places when working, either at home or in an office, moving from our desktop to a meeting room carrying our stuff around using your laptop as a tray. Nobody uses a backpack within an office to go to a meeting". Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!