White Walls by Ateliers Jean Nouvel | ITSLIQUID

White Walls by Ateliers Jean Nouvel

Architecture | April 12, 2016 |

White Walls by Ateliers Jean Nouvel
Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

White Walls by Ateliers Jean Nouvel

The iconic tower designed by Jean Nouvel at the center of Nicosia, next to Eleftheria Square transforms the city silhouette of Nicosia. The program includes 10-story residential apartments, a 6-story office space and a 2-story retail area. This verticality in relation to the horizontality of the medieval walls and the moat that enclose the old part of the city sets the stage for a series of inversions that are characteristic of the building.

 

White Walls by Ateliers Jean Nouvel Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

 

On the south façade a vertical landscape covers approximately 80% of the building’s façade area. This exceptional living environment is working like a natural “brise soleil”. The plants will act as a natural sun control shielding the apartments and the offices from direct sun during summer while admitting a maximum of sunlight in winter. This “living “façade” supports a variety of Cypriote climbing and spreading plants and will be continually transformed by the cyclic movements of the different seasons.

 

White Walls by Ateliers Jean Nouvel Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

 

400 years old olive trees continue this vertical landscape on the perimeter of the building. It creates the link to the adjacent urban park and gets a part of the scenery of the city. The apartments and office feature indoor/outdoor loggias that extend the living space outside to take maximum advantage of Nicosia’s temperate climate. On the north façade, the loggias extend out to take maximum advantage of views toward the park and the city skyline. A series of cascading terraces and large balconies acknowledge the Mediterranean climate and the significance of spending time outside.

 

White Walls by Ateliers Jean Nouvel Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

 

On the east and west façade the loggias extend in from the pixelated concrete walls façade to protect residents and office occupiers from noise, wind and sun. Punctured by a random array of openings, sometimes glazed sometimes left open, especially in the garden areas, the massiveness of the walls is negated by the numerous perforations. Interesting shadow games determine the exterior and interior space in relation to the different sun position of the day. An accumulation of voids and windows shaped by a size of 0,40m x 0,40m creates a unique screen image from the outside and inside point of view.

 

White Walls by Ateliers Jean Nouvel Image courtesy of Ateliers Jean Nouvel

 

At night the wall as a giant screen is pronouncing the inhabitants light needs and strengthen even more the random system of the facade. On the top two floors of the tower, a duplex apartment is organized around a central court-yard inspired by the Cypriot traditional architecture. Three large shades protect the apartment from the summer sun and emphasize the view to the sky. The project will push the integration of landscape and tower architecture to a new level and offer Nicosia a new architectural icon that symbolizes the city’s future.

 

 

more. jeannouvel.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Sejong M-Bridge by Morphosis

Architecture | October 16, 2019

In 2003, the government of South Korea announced ambitious plans to move the capital out of Seoul, in an effort to encourage more balanced development and political influence across the country. Seoul was eventually retained as the national capital but many governmental departments and ministries were moved to Sejong City, a new planned metropolitan center designated as a special administrative zone. Read more


The Geometrication by RENESA ARCHITECTURE

Architecture | September 3, 2019

Renesa Architecture Design Interiors Studio took cues from the original deconstructive architecture to create a spatial experience filled with volumetric galleries and partitioned masses. Located at the newly renovated 32nd avenue, the space plays host to a restaurant and an escape room unlocking a variable experience that includes the visitor from the very start. Read more


Shanghai Planetarium

Architecture | September 1, 2019

The international competition-winning design celebrates the continuum of time and space: it is modern and forward-looking while at the same time presents a link Read more


Cooled Conservatories, Gardens by the…

Architecture | August 28, 2019

In 2006, WilkinsonEyre was part of a British-led team that won the design competition the masterplan for Singapore's Gardens by the Bay. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!