White Cave by 123 architects | ITSLIQUID

White Cave by 123 architects

Architecture | October 6, 2021 |

Whitecave 001
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi

White Cave by 123 architects
Location: Beijing, China
Status: Completed​

White Cave is a retail and gallery space on the first floor of a building surrounded by skyscrapers in central Beijing. The shop not only sells clothes, but various designer pieces such as furniture and paintings; and has been conceived as a flexible design to accommodate its unique wares, while still being functional. There is ample room for displaying products in a distinctive way, while a VIP room gives notable customers a futuristic space where they can shop in privacy. The existing all-glass façade has been finessed with a voluminous 1.5 m deep display space that draws passers by in.

Whitecave 002
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi

Contrasting the mega scale urban space of vast roads and skyscrapers that surround it, the design provides an unexpected escape that offers an inviting and intimate experience. Just as the first recordings of art started within a cave, the aim has been to design a space that encourages you to be creative and imagine alternate possibilities – not just a simple box, but a place where space and body interact with each other in curiosity. A display space runs along the façade. To the right of the entrance, it is characterised by a large cavernous opening that draws one’s eye toward the back of the store, offering a glimpse into the interior. To the left of the entrance, the exterior wall is outfitted with instant dimming glass to create privacy when needed.

Whitecave 003
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi

The interior space is a canvas of white walls and concrete floors, with a ceiling that animates the space. In order to secure as much of the spatial height as possible, the ceiling’s surface swells likes waves, creating high and low areas that organically, and intuitively, conceal piping, such as existing ducts. Lighting is placed within the highest points of the ceiling, creating the appearance of lightwells, as if natural light is pouring into the ‘cave.’

Whitecave 004
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi

The VIP room is located behind the display space along the façade. Through the use of instant dimming glass along the exterior glazing, it becomes frosted, offering a private room for use by VIP customers. When privacy isn’t necessary, it can serve as a large display space that can be seen from outside. It is furnished with silver tufted sofas, accompanied by illuminated glass floors and a tented ceiling, forming an interior that is at once classical, yet futuristic.

more. www.123architects.info

Whitecave 005
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi
Whitecave 006
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi
Whitecave 007
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi
Whitecave 008
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi
Whitecave 009
Image courtesy of 123 architects | Photos by Jin Weiqi

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


OFF-WHITE FLAGSHIP STORE BY OMA

Design | December 9, 2021

Off-White’s new flagship store in Paris has opened, introducing a design in which the high-end and the casual meet. Two blocks away from Place Vendôme, Off-White Paris extends over three floors in a 19th century corner building, at the intersection of Rue de Castiglione and Rue du Mont Thabor, gradually revealing to the visitor a repertoire of contrasting ambiences. Read more


Nadin Valava Florence

Design | December 4, 2021

Nadin Valava Florence is a brand that was born from the desire to combine the essence of design with the refinement of the noblest fragrances in a line of home fragrances that give personality and style to any environment. The design is characterised by the elementary lines and full, vibrant colours of the refined diffuser ampoule, which becomes the perfect complement to any type of furnishing. Read more


THE HISTORIC MUSÉE CARNAVALET BY…

Architecture | December 2, 2021

In 2016, Snøhetta was commissioned along lead architect Chatillon Architectes to undertake the architectural renovation of one of the most prominent museums in France: the historic musée Carnavalet. Situated in the 3rd arrondissement in Paris, in the historic and vibrant district of the Marais, the 3,900 m2 musée Carnavalet is the oldest of all Parisian museums, and before closing for renovation in 2016, the museum welcomed more than 400,000 visitors each year. Read more


MILESTONES IN CONTEMPORARY DESIGN 2021-2022

Design | November 22, 2021

From 21 June, the Red Dot Design Museum in Essen will be showing two new exhibitions presenting excellent design highlights from all areas of life. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!