wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh Castle | ITSLIQUID

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh Castle

Architecture | August 29, 2017 |

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh CastleImage courtesy of wHY

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavillion next to Edimburg Castle
Edimburg, Scotland
Complete year 2018

 

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh Castle. US firm wHY has been selected ahead of David Adjaye, Bjarke Ingels, and Sou Fujimoto to complete a new building on a historically significant site in Edinburgh, Scotland. Seven competing proposals were put forward for the ‘Ross Pavilion’, a new landmark structure commissioned to revitalize the city’s west princes street gardens.

 

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh CastleImage courtesy by wHY

 

In addition to hosting arts and cultural programming, the £25 million ($33m USD) project will include a visitor center with a café as well as improvements to the surrounding gardens. wHY’s winning proposal was announced by the Ross development trust together with Edinburgh’s City Council. The scheme places an emphasis on landscaping, with a design that, according to the judging panel, ‘brings new energies, opens up views, transforms access, and increases overall green space within west princes street gardens’. 

 

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh CastleImage courtesy by wHY

 

The visitor center and Pavilion have been embedded into the folds of the landscape. In order to ensure that the Castle remains the site’s primary visual event, the visitor center and the Pavilion have been embedded into the folds of the landscape. ‘The Ross Pavilion and West Princes Street Gardens represent this convergence and this was the perfect ground to further our approach to design,’ explains Kulapat Yantrasast, founder and creative director of wHY. ‘To be selected from so many extraordinary thinkers is an honor. We felt a personal connection to the gardens and believe our design embodies how important collaboration and people are to making a place remarkable.’

 

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh CastleImage courtesy by wHY

 

The project includes a new undulating promenade, improved access, and sculptural seating. ‘We thoroughly enjoyed meeting all the shortlisted teams and understanding each approach,’ says Norman Springford, competition jury chair. ‘However with wHY, they demonstrated an impressive collaboration which respects and enhances the historical context and backdrop of the castle and the city, whilst creating new heritage and increasing the green space within the gardens. All of which were key aspects for us all and respected the importance of the space within a world heritage site.’

 

wHY chosen to complete Landmark Ross Pavilion next to Edinburgh CastleImage courtesy by wHY

 

A scale model showing the site’s proximity to the castle. A key local partner in the winning collaboration was edinburgh-based design studio GRAS, known for its exploratory, interdisciplinary approach and an eclectic portfolio of arts, cultural and community-based projects. Other firms involved in the winning design include: Arup, Studio Yann Kersalé, O street, stuco, creative concern, Noel Kingsbury, Atelier Ten, and Lawrence Barth.

 

more. why-site.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


Studio Libeskind – “Gare Thiers-Est”

Architecture | January 3, 2020

Studio Libeskind in collaboration with Fevrier Carre Architectes and landscape architect Jean Mus was selected to design the "Gare Thiers-Est" (East Thiers Station), as a result of an international competition sponsored by the City of Nice. The project involves the design of 20,000 square meters of high-end commercial space that will feature two levels of shops, a 120 room hotel and office spaces, a sculptural entry pavilion, a 200 seat auditorium below grade, and a restaurant offering an open roof terrace with views towards the sea on the top floor. Read more


French Dream Towers by XTU

Architecture | December 31, 2019

Located in a new developing area of Hangzhou, the French Dream Towers are designed to display and showcase French expertise. Read more


Bauhaus Chicago: Design in the…

Design | December 30, 2019

In 1933, when the Nazi regime closed down the German Bauhaus, the renowned school’s history of progressive design education seemingly ended, and with it, its innovative synthesis of art, craft, and technology. Yet by the late 1930s, as World War II loomed on the horizon, a number of the school’s notable designers and educators left Europe and found their way to Chicago, taking positions at the New Bauhaus, later the Institute of Design (ID) and the Illinois Institute of Technology (IIT). As leaders at these institutions, László Moholy-Nagy and Ludwig Mies van der Rohe not only introduced the Bauhaus’s avant-garde ideals to the American Midwest but set about translating them the region's urban spaces, materials, and industries. Read more


Solar Carve

Architecture | December 25, 2019

Sculpted by the angles of the sun, Solar Carve (40 Tenth Ave) explores how shaping architecture in response to solar access and other site-specific criteria can expand its potential to have a positive impact on its environment. Located at the edge of Manhattan between the High Line park and the Hudson River, the building takes its unique form from the geometric relationships between the allowable envelope and the sun's path. In addition to producing a faceted, gem-like facade, this integrated response allows the building to benefit the important public green space of the High Line-privileging light, fresh air, and river views to the public park-while also becoming a new iconic silhouette on the New York skyline. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!