WINGÅRDHS WINS STATOIL COMPETITION IN NORWAY | ITSLIQUID

WINGÅRDHS WINS STATOIL COMPETITION IN NORWAY

Architecture | April 11, 2014 |

WingårdhsImage courtesy of the Statoil new Forus West competition

Wingårdhs wins Statoil competition in Norway

E = mc² by Swedish firm Wingårdhs was the winning solution in an invited competition to redesign the Forus West building of major energy company Statoil in Sandnes, Norway. From 48 applications worldwide, the teams invited to compete consisted mostly of Norwegian names and a few famous ones: Snøhetta (NO); Foster + Partners (UK) with Space Group (NO); and Helen & Hard (NO) with SAHAA (NO).  The jury had four Statoil employees and three architects: Helle Juul – Architect at MAA; Henrik Lundberg – Civil architect at MNAL; and Svein Lund – Civil architect at MNAL.

WingårdhsImage courtesy of the Statoil new Forus West competition

Above the ground floor the building has an elliptical form. The building volume is chamfered, falling from a 16 story height towards ground floor facing south. The sloping south facing roof surface consists of glass and solar panels with recessed terraces. This gives the building a strong and distinctive shape.

WingårdhsImage courtesy of the Statoil new Forus West competition

The entrance is designed in a friendly and welcoming manner. Office areas and working environment are solved in an inspiring, clear and forward-looking manner. All work places are against the facade with daylight and views. Service areas with toilets, meeting rooms, technical rooms are placed as a clear separation between workplace and social meeting areas and communication areas in the building’s core. This core has a very attractive design, located around and in between three large, open atriums, where elevator cores and open staircases are located. The atria and the short distance up to the sloping glass roof also gives these core areas good lighting.

WingårdhsImage courtesy of the Statoil new Forus West competition

The project has a significant innovative nature through advanced technological solutions, which fits well with Statoil as a leading technology company. Its clear inclined surface towards the sun is suitable for Statoil’s energy and environmental ambitions. Because of a very space efficient building shape and office solution, the gross area is far lower than the other project proposals.

more. http://www.wingardhs.se/

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


BIG HORN

Fashion | February 17, 2020

BIG HORN found in 2011. BIG HORN is Hong Kong's first brand for creative design eyewear. Founder and designer, "Kevin Ching" aims to design eyewear with full of fashion art style and mix with different cultures.4 Read more


Snøhetta to Design New Visual…

Design | February 8, 2020

In a cutting-edge exploration of collaboration in design, the Wikimedia Foundation, the nonprofit that operates Wikipedia, has partnered with Snøhetta to create a new visual identity for its global organization. Read more


ADI Design Museum – Compasso…

Design | February 6, 2020

The museum space and the ADI Compasso d'Oro logo have just been presented to the public in Milan. April will see the award ceremony and the opening of the XXVI Compasso d'Oro exhibition. The space housing the new ADI Design Compasso d'Oro Museum in Milan is ready and was visited by Attilio Fontana, President of the Lombardy Region and the Mayor of Milan Giuseppe Sala accompanied by ADI President Luciano Galimberti and the President of the ADI Compasso d'Oro Foundation Collection Umberto Cabini. The headquarters of the new museum are located in Porta Volta in the heart of the restored area between via Ceresio and via Procaccini, in a piazza-garden open to the public and accessible from via Ceresio 7 or directly from the space in front of the Monumental Cemetery. Read more


The Sliding Shelter by Christophe…

Architecture | February 6, 2020

"The Sliding Shelter" is an isolated refuge amidst vast snowy slopes. Its inclined geometry hugs the topography as much as it contrasts by its abstraction. After the precarious balance ofTip-Box, The Sliding Shelter suggests a motionless slip towards freezing depths below. Both structures may question the place of man in his environment and the future of this cohabitation. Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!