Zhuhai observation tower | ITSLIQUID

Zhuhai observation tower

Architecture | August 27, 2014 |

ZHUHAI OBSERVATION TOWERImage courtesy of Rmjm

Zhuhai observation tower

As a part of Doumen‘s new riverfront improvement project, a new landmark tower should be realized at the intersection of two rivers in the center of the new promenade development. RMJM Shenzhen recently won the competition for this new observation tower in Zhuhai. The building itself is about 100 m high and will become an iconic symbol for the local environment. The design is inspired by the unique traditional water culture of the riverside district of Doumen. The movement of the water and the fish can bee seen as origin of the initial idea. The fish jumping gesture should symbolize the prosperity and rapid transformation of the city.

ZHUHAI OBSERVATION TOWERImage courtesy of Rmjm

The tower itself is divided into three parts: the ground podium, the experience part in the middle and the observation facilities on the top. The podium will contain a lobby for the elevator entrance, different restaurants and cafes and two small shops. The area is about 2000 m2 in total with the service facilities. The middle part of the tower is designed to be the experience part with different types of platforms like a recreational platform or a media platform. A staircase connects the podium with the observation facility and is attached on the outer side of the core. The top part is designated to the view – there will be a lower observation platform accessible directly by the elevator and enclosed by glass panels. From there the higher outside observation platform can be reached, which provides a 360-degree breathtaking view to the surroundings of the river and the city.

ZHUHAI OBSERVATION TOWERImage courtesy of Rmjm

The main structure of the tower consists of twelve two-dimensional curves, which are divided in a second step for the sub frame. The sub-frame serves as the holding for the 1400 panels, which will create the iconic look of the tower. Moreover the panels will provide a sun protection in the middle part and create an interesting light-situation inside the building. The bent panels will be made out of perforated aluminum and be fixed on two sides through five fixation points on the sub-frame structures.

more. www.rmjm.com

Are you an artist, architect, designer? Would you like to be featured on ITSLIQUID platform? Send an e-mail to info@itsliquid.com or fill the form below

RELATED POSTS


CERN SCIENCE GATEWAY BUILDING

Architecture | May 13, 2021

As part of its missions to educate and engage the public in science, and to share knowledge and technology with society, CERN is launching the Science Gateway, a new facility for scientific education and outreach. Read more


Grand Portals nous by Marcel…

Design | May 12, 2021

"The entire hotel is filled with symbols and constant allusions to life. The sense of space that has been created invites guests to enjoy their own lives to the full" - Marcel Wanders Read more


WATER MUSEUM BY ABIBOO STUDIO

Architecture | May 3, 2021

The project for the Museum of Water evokes water through its print, strategies, and materials (including water), which are used to depict its grandiosity. The building incorporates local elements to showcase the need for sensitivity toward water and water use. The building is 50,000 Sq. Ft. (5,000 sq.m.), and is organized around eight volumes marked as if by water erosion. Read more


Primitive Migration from/to Taiwan

Architecture | April 26, 2021

Hosted by the National Taiwan Museum of Fine Arts (NTMoFA), an affiliated institution of Taiwan’s Ministry of Culture, Divooe Zein Architects and Double-Grass International Co., are curating the Taiwan Collateral Event for the 17th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia (Biennale Architettura 2021). Read more


Sign up for our Newsletter.

Enter your email to receive our latest updates!